Замість протестів українцям пропонують референдум

7 лет назад 0

Народні депутати вигадали альтернативу масовим акціям протесту. Замість цього громадянам пропонують скасовувати ті рішення органів влади, які їм не подобаються.

Відповідний законопроект «Про народне вето та народний вотум недовіри» (№6144) зареєстрований у Верховній Раді, повідомляє "ЗіБ".

«Альтернативою загальнонаціональним протестам, що спрямовані на боротьбу з узурпацією влади може стати прийняття Верховною Радою закону, який запровадить механізм висловлення вотуму недовіри органів влади, органів, а також скасування рішень органів влади», – пояснюється необхідність змін у пояснювальній записці.

Проект передбачає, що для організації референдуму з питання скасування рішення, прийнятого центральним органом державної
влади, або висловлення вотуму недовіри керівнику центрального органу державної влади необхідно зібрати підписи не менше 3 млн громадян України.

Після цього якщо більшість його учасників референдуму проголосують проти рішення органу влади – воно буде скасовано. А чиновник, якому висловлять недовіру піде у відставку.

Разом з тим варто відзначити, що у в Україні традиційно всі політики мають досить високий так званий «негативний рейтинг». І як наслідок політичні противники з легкістю зможуть скористатись цим інструментом для усунення ледь не будь-якого чиновника. А тому готовність народних обранців дійсно підтримати ці зміни викликає сумніви.