Затверджено Програму розвитку та підтримки обласних комунальних закладів охорони здоров’я

4 года назад 0

Депутати Херсонської обласної ради затвердили Програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Херсонської обласної ради на 2020-2021 роки.

Ця програма розроблена для поліпшення якості надання та доступності медичної допомоги населенню, поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів та стимулювання та підтримки медичних працівників.

Концепція реформування галузі охорони здоров’я передбачає переведення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства, які стають повноцінними суб’єктами господарської діяльності та переходять на укладання договорів за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України. Для того, щоб якість медичних послуг в закладах обласного підпорядкування відповідала затвердженим стандартам, щоб заклади отримували кошти за медичні послуги, необхідно створити відповідні умови. Нова Програма саме передбачає заходи на розвиток та підтримку кожного окремого медичного закладу та створення дієвої медичної мережи в області. Це, перш за все, утримання, ремонти, придбання обладнання, медикаментів, виділення коштів на харчування хворих. Важливим є і підтримка медичних працівників – запровадження фінансових стимулів, у тому числі компенсації вартості найманого житла, доплат, придбання житла для молодих спеціалістів.

Прораховано, що загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, складає 861 мільйон 077 тисяч гривень. Виходячи з того, що фінансування передбачається з обласного бюджету, кошти ресурс якого обмежений, перед депутатським корпусом стоїть завдання – визначитись з пріоритетами та направити фінансування саме на ті напрямки, які цього найбільше потребують.

Нагадаємо, на сесії Херсонської обласної ради 18 жовтня депутати підтримали звернення, ініційоване заступницею голови Херсонської обласної ради Оксани Рукавішнікової до Херсонської обласної державної адміністрації щодо розробки регіональної програми підтримки та розвитку комунальних закладів охорони здоров’я Херсонської обласної ради.