Зеленський підписав закон про концесію

5 лет назад 0

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про концесію, що дозволить розвивати інфраструктуру країни за приватні гроші і не виводячи її з держвласності.

Про це повідомляє Офіс глави держави, пише Сьогодні.

Концесія – одна з форм державно-приватного партнерства. Її суть в тому, що держава, визнаючи неготовність самостійно впоратися з конкретним завданням, тимчасово продає приватнику право на володіння і користування певним майном (об'єктом).

Новий закон відкриває нові можливості для співпраці держави і бізнесу. Очікується, що концесія забезпечить залучення інвестицій в соціальну, транспортну, енергетичну сфери, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров'я. Сприятиме модернізації та створенню нової інфраструктури, ефективному управлінню об'єктами державної та комунальної власності, наданню якісних громадських послуг і збільшенню фіскального простору держави.

Для держави концесія вигідна тим, що вона:

  • залучає приватні гроші, зберігаючи держвласність;
  • може підвищити ефективність управління об'єктом, за рахунок цього посилити конкуренцію в галузі і/або якість послуг.

Концесіонер отримує:

  • доступ до раніше недоступних привабливих і стратегічно важливих економічних об'єктів;
  • розподіл ризиків;
  • держгарантії повернення вкладених коштів (як мінімум, значної частини).
  • Документ вносить зміни до 25 законодавчих актів України з метою врегулювання відносин у сфері залучення приватного бізнесу в інфраструктуру на умовах державно-приватного партнерства. Він передбачає введення єдиної процедури ініціювання та прийняття рішення про здійснення державно-приватного партнерства для всіх форм державно-приватного партнерства, зокрема концесії. Вводиться прозора процедура вибору концесіонера, передбачає можливість долучення до роботи комісії незалежних експертів.

Водночас є і запобіжники на випадок неналежного виконання концесіонером своїх зобов'язань – закон передбачає його заміну.

Крім того, закон запроваджує прозору процедуру контролю та моніторингу виконання концесійних договорів тощо.