«Або Луценка у тюрму, або посіпак Януковича не підвищуйте» — Порошенкові наобирали Верховний суд

7 лет назад 0

Вища рада правосуддя оголосила список з 111 кандидатів на призначення суддів до Верховного суду України, який передадуть на підпис президенту.

Про це повідомляє "Українська правда".

Серед кандидатів до нового Верховного суду, яких подали на підпис президентові Петру Порошенку, опинились судді, які колись ув'язнили нинішнього генпрокурора Юрія Луценка.

"Це просто шизофренія якась! Судді, які судили Юрія Луценка —  В'ячеслав Наставний  та  Сергій Слинько  — проходять у новий Верховний суд", — написав у Facebook керівник відділу адвокації в організації "Реанімаційний пакет реформ" Вадим Міський.

"Петро Порошенко, ви там розберіться вже: або Луценка поверніть за ґрати, або посіпак Януковича не підвищуйте", — додає активіст.

Цю інформацію підтверджує рух "Чесно". За його даними, із 30 недоброчесних суддів до нового Верховного Суду проходять 25.

За даними активістів, до списку, зокрема, входять судді Наставний та Слинько, які не вказали у деклараціях доброчесності, що були у колегії суддів, яка розглядала у касаційній інстанції справу Луценка. Тоді  суд підтвердив рішення про його ув'язнення .

  

Раніше до фіналу вийшло 120 кандидатів до ВСУ.

Своїм рішенням у п'ятницю рада відмовила двом кандидатам: Тетяні Франтовській та Володимиру Матюхіну.

Крім того, Вища рада правосуддя безстроково відклала призначення: Вікторії Мацедонської, Тетяни Стрелець, Олександри Яновської, Валентини Симоненко, Ольги Ступак, Сергія Погрібного та Вадима Коротуна.

Громадська рада доброчесності повідомляла, що  Володимир Матюхін , який працює у Господарському суді Донецької області з 1992 року, 20-26 травня 2016-го перебував на окупованих територіях, але в цей час за його підписом суд ухвалив чотири рішення і вийшло три накази.

Тетяна Франтовська  працює суддею з 1996-го, а на посаді судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ з 2011 року.

За даними ГРД, вона не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики через "ухвалення сумнівних рішень".

Крім того, чоловіка судді Миколу Франтовського називають "лісовим королем Житомирщини" та пов'язують із покриванням великих нелегальних заготівельників лісу. Микола Франтовський працював прокурором Житомирської області з 2007 по 2011 рік. За даними ЗМІ, у січні 2015-го він отримав статус учасника бойових дій.

Діти Франтовських працюють у прокуратурі, зять судді працював у Генпрокуратурі з 2010-го до 2013 року, а потім став суддею Жовтневого райсуду Дніпропетровська.

У декларації Франтовської за 2015-й значиться право власності на квартиру площею 82,40 кв. м, вартість якої вказана у розмірі 15 грн.