«Антонов» планує запустити серійне виробництво літаків з прибутків від власної авіалінії

6 лет назад 0

Державне підприємство "Антонов" планує вже у 2019 році запустити серійне виробництво літаків без російських деталей, з прибутків від власної авіакомпанії "Авіалінії Антонова".

Про це повідомляє щоденна газета День з посиланням на інтерв'ю Президента ДП "Антонов" Олександра Донця виданню ЛІГА-Бізнес.

Протягом останніх трьох років флагман українського авіабудування ДП "Антонов" не веде серійного виробництва літаків, зазначає видання.  В активі компанії — всього один демонстратор Ан-132D, зібраний в 2017 році на замовлення Саудівської Аравії.

За словами Донця, однією з головних перешкод для відмови від російських комплектуючих, є вимога постачальників гарантій від виробника, які “Антонов” надати не може.

“Зокрема, потрібні банківські гарантії за категорією 3А, а в Україні діє категорія 2В. Крім того, ми повинні протягом 4-5 років викупити до 40 комплектів устаткування, що замовляється. Таких гарантій ми надати не можемо. Тому переговорний процес досить складний. Наприклад, умови постачання однієї з ключових систем обговорюються вже півроку. Але, думаю, ми знайдемо рішення”, – пояснив Донець.

"Протриматися на плаву "Антонову" допомагає прибуткова діяльність власної авіакомпанії "Авіалінії Антонова", послуги якої затребувані на міжнародному ринку вантажних авіаперевезень", пояснив Олександр Донець.

Він також розповів, що у плані розвитку "Антонову" на короткострокову і середньострокову перспективу — у найближчі п'ять років, при сприятливому сценарії, випустити мінімум 5-8 машин, в ідеалі — 10.

Нагадаємо, з 2015 року ДП Антонов входить до структури концерну Укроборонпром, який прийнято відносити до вертикалі президента Петра Порошенка. За цей час на найбільшому авіабудівному підприємстві країни тричі змінилося керівництво — жоден з президентів так і не зміг провести перезавантаження Антонова після розриву відносин з російським авіапромом.

В кінці травня 2018 року президентом ДП Антонов призначений Олександр Донець, який змінив у кріслі Олександра Кривоконя. До свого призначення Донець відповідав на Антонові за виробництво авіатехніки.