Чимало інвесторів впроваджують унікальні проекти в багатьох територіальних громадах – Президент

5 лет назад 0

Президент Петро Порошенко наголошує, що головна мета децентралізації  розвиток об’єднаних територіальних громад і формування в них «нових точок зростання» як за рахунок бюджетних, так і за рахунок приватних коштів інвесторів. Багато проектів вже реалізуються.

«Зробити це маємо не згори, показуючи у Києві населений пункт на мапі. Стратегічна мета децентралізації – зробити регіони активними економічними гравцями, дати самим регіонам створити нові точки зростання», — сказав Глава держави під час виступу на Раді регіонального розвитку Запорізької області.

За його словами, сьогодні кожен міський або сільський, селищний голова створюють свій інвестиційний клімат. «Боряться з гроші, бо ці гроші залишаться громаді. Мені дуже приємно, що за останні п’ять років ми повернули до життя деякі території, де час зупинився ніби ще у дев’яностих. І тепер мусимо синхронізувати цей час із європейським, вийти на європейські стандарти життя», — сказав він.

«В регіонах є критична маса потрібних для економічного вибуху ініціативних людей, в регіонах є бажання людей отримані від децентралізації можливості реалізувати. Моє послання вам – друзі, дійте. Ви маєте тверду підтримку Президента. Рухайте Запоріжжя і всю Україну вперед», — додав Петро Порошенко.

Він висловив думку, що державні інвестиції у цьому напрямку були і є «сигналом інвесторам». «Це просто привертання уваги, а левова частина інвестицій має бути приватними і муніципальними. Далі, після нас, настає черга приватного інвестора і чимало їх вже впроваджують унікальні проекти на рівні більшості об’єднаних територіальних громад», — констатував Президент.

«Але, друзі мої, інвестор не просто так інвестує – він хоче бачити на власні очі перспективи території. З одного боку – держава дає перспективи, з іншого боку –місцева влада, з третього боку – люди. І тому ми розпочали принципову і колосальну роботу із формування планів перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки», — сказав Глава держави. Він зазначив, що йдеться про формування переліку у кожному регіоні стратегічних інфраструктурних проектів, що сформовані на основі запиту громад і підтримані громадами.

«Там враховані інтереси дітей, молоді, дуже важливо – людей із обмеженими можливостями», — підкреслив Петро Порошенко.

«А головне – ми знайшли захищені механізми фінансування. Кожен підтверджений проект у найближчі роки гарантовано отримає часткове або повне бюджетне фінансування. Це – позитивні інвестиційні маркери для інвесторів, які досі не визначили свої пріоритети і вагаються ще в оцінках перспектив України. Дехто вагається, а дехто вже йде і напряму інвестує», — резюмував Глава держави.

Президент також повідомив, що за його дорученням голови ОДА, у тому числі і Запорізької області, подали низку проектів, реалізацію яких планує підтримати Євросоюз. «Стосується це і будівництва доріг, будівництва інфраструктурних проектів, допомоги переселенцям і інших напрямків, які мінімізують наслідки російської агресії», — зазначив він.

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України