Двадцятка для довіри. Рейтинг найнадійніших банків України

5 лет назад 0

В Україні стало більше банків, яким можна довіряти.

Про це свідчить новий рейтинг 20 найбільш надійних кредитних установ України у 2018 році, який складає для "НВ" інвестиційна компанія Dragon Capital.

В аналогічному торішньому списку було лише 15 банків.

Найнадійнішим банком України Dragon Capital вже третій рік поспіль визнає Райффайзен Банк Аваль — дочірню структуру в Україні австрійської банківської групи.

"Зараз є з чого вибирати — банки в першій двадцятці на будь-який смак: великі і трохи менші, закордонні та українські, роздрібні і ті, що концентруються на корпоративному сегменті", — говорить Анастасія Туюкова, старший аналітик Dragon Capital.

В цілому в число найнадійніших увійшли кредитні установи, сумарна частка активів яких становить приблизно 90% від усього ринку. Так що можна сміливо говорити про те, що нинішній ТОП-20 — це по суті весь банківський ринок країни і є.

Більшість банків в списку — а саме дюжина — є "дочками" великих західних банків.

Другим по загальній вазі в рейтингу стало представництво вітчизняних держбанків — відразу всі чотири. Державний Приватбанк, наприклад, розділив четверту позицію з ОТП Банком. Непогано йдуть справи і у інших держбанків, але їх розвиток стримує повільне реформування структури корпоративного управління.

Держбанки при цьому займають більш високі позиції, ніж ще чотири установи — учасники списку, які можна назвати групою приватних українських банків. Абсолютний новачок рейтингу — Львів Банк.

Українці, які бажають віддати гроші надійним вітчизняним банкам, вже мають вибір: в рейтингу НВ їх кілька.

Серед останніх знайшлося місце і ПУМБ бізнесмена-мільярдера Ріната Ахметова а також МІБ президента-мільярдера Петра Порошенка.

Чого немає в нинішньому рейтингу — так це фінустанов з російським держкапіталом.

Рейтинг складається на основі даних про фінансові результати банків, а також після аналізу новин як публічного, так і непублічного інформаційного простору.

Як вважали:  Місце в рейтингу визначалося інвестиційною компанією Dragon Capital, виходячи з суми балів, яку банк отримав на основі наступних показників:

Достатність капіталу — відображає запас власного капіталу для покриття можливих втрат від діяльності.

Ліквідність — відображає можливість банку виконувати свої зобов'язання без затримок.

Довіра вкладників — відображає динаміку депозитів населення і бізнесу в поточному році.

Підтримка акціонерів — приналежність до надійної бізнес-групі (або держсектору) істотно підвищує шанси додаткового фінансування у разі кризових ситуацій.

Прибутковість банку — включає рентабельність капіталу, тобто перевищення доходів банку над витратами в розрахунку на вкладений капітал.

Якість активів — відображає частку проблемних кредитів у загальному портфелі банку.

Якісні показники — прозорість діяльності банку, збалансованість ризик-менеджменту, репутація.