Генеральний імітатор: Як Луценко став зручним для Порошенка генпрокурором

6 лет назад 0

Полум'яний трибун Юрій Луценко повторив шлях своїх попередників: він виявився неефективним главою ГПУ, зате став зручним генпрокурором для президента.

Початок кар'єри і тюремний термін

Свій шлях до кабінету на Різницькій Луценко почав з Рівного. Його батько був там ключовою фігурою – секретарем обкому КПРС. А вже за часів незалежності він ще й потрапив до Верховної Ради від компартії.

Його син не став падати далеко від батьківської яблуні: в 1991 році нинішній генпрокурор приєднався до соціалістів (СПУ). Пізніше він працював помічником прем'єра Валерія Пустовойтенка і лідера СПУ Олександра Мороза.

Київ молодий хлопець з Рівного підкорив на початку 2000-х, коли став активним учасником акції Україна без Кучми, спровокованої оприлюдненими за участю самого Луценка "плівками Мельниченка" та вбивством журналіста Георгія Гонгадзе.

Вже у 2002 році, соціаліст, що не ліз до кишені за словом, опинився в Раді за квотою СПУ, а під час першого Майдану став комендантом наметового містечка.

Луценко навіть передав постоли на парламентську трибуну президенту Леоніду Кучмі, пропонуючи тому піти.

Правозахисник Володимир Чемерис, який організовував разом з Луценком кампанію Україна без Кучми, стверджує: відтоді "революціонер" сильно змінився. "Багато, хто вважав його своїм другом тоді, не хоче з ним більше спілкуватися", – говорить він.

У 2005 році, за часів Віктора Ющенка, Луценко отримав з рук третього президента свій перший портфель глави МВС.

На цій посаді він запам'ятався незграбними спробами вигородити сина глави держави, коли той потрапив у скандал, роз'їжджаючи на люксовому нерозмитненому автомобілі і порушуючи правила дорожнього руху.

Також в першу каденцію в МВС Луценко провалив спробу розігнати ДАІ і не зміг навіть мінімально модернізувати міністерство. Натомість екс-революціонер практикував публічні виклики на допити – в результаті від слідства втік генерал Олексій Пукач, якого підозрюють у вбивстві Гонгадзе.

Під час другого приходу в МВС в 2007 році Луценко сам потрапив в корупційний скандал: інтернет-видання Українська правда звинуватило міністра в лобіюванні інтересів фірми Українські новітні телекомунікації (УНТК), в якій працювала його дружина Ірина Луценко, нині – заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка (БПП) в Раді.

Пізніше саме другий прихід у крісло міністра обернувся для Луценка крахом, але не через теми телекомунікацій: в кінці 2010-го, вже при Януковичі, екс-міністра заарештували за звинуваченням у нецільових розтратах коштів на святкування Дня міліції і незаконному привласненні звання особистому водієві. Луценко отримав тюремний термін і вийшов з колонії тільки у 2013-му.

Луценко під час оголошення його вироку в суді/Фото: EPA

Майдан №2 і союз з Порошенком

Після звільнення Луценкр відразу став активним діячем Майдану № 2. По ходу справи він близько зійшовся з Порошенком, а влітку 2014-го, по суті, дав старт проекту БПП. Так процес злиття колишнього вуличного бунтаря з владою завершився.

Тепер навіть у методах роботи Луценко походить на типового чиновника. Після поїздки Автомайдану до будинку генпрокурора в знак протесту проти атаки Генпрокуратури на НАБУ трьом активістам цієї організації Нацполіція вручила підозри в скоєнні злочину. Тому що в кінці року слідчі несподівано "згадали": ще влітку 2017-го Автомайданівці біля парламенту закидали яйцями Олега Барну, народного депутата від БПП. Тепер учасникам інциденту загрожує від 4 до 7 років в'язниці за насильство по відношенню до держдіяча. Але Олексій Гриценко, один з лідерів Автомайдану, впевнений: справжня причина – не яйця і Барна, а саме автопробіг "в гості до генерального прокурора".

А взимку того ж 2017-го Олександр Данилюк, голова Мінфіну, заявив: ГПУ свідомо затягує розслідування справ щодо Ігоря Коломойського та інших колишніх власників націоналізованого ПриватБанку. Впевненість в цьому міністр, зокрема, засновував на появі наприкінці минулого року інформації, що генпрокурор зустрічався з Коломойським в Амстердамі.

У відповідь Луценко звинуватив Данилюка в несплаті податків.

Розкішне весілля сина Луценка восени 2017 року у заміському комплексі зібрало безліч топ-персон, включаючи президента Порошенка, і супроводжувалося атакою співробітників президентської охорони на журналістів, які намагалися зняти дійство. Дружиною сина Луценка стала Анастасія Волохіна, яка раніше працювала в скандальній УНТК, а потім – в салоні краси Бел Фам, що належить синові Луценка.

Правозахисник Чемерис прямо дорікає колишньому соратнику в тому, що ГПУ перетворилася на філію Адміністрації президента.

"Коли про нього [Луценко] розповідають, що він ланцюговий пес президента, я не згоден. Те, що він кум президента, – факт незаперечний. Одиниці людей в країні можуть звернутися до президента на "ти" – або так, або не так, – парирує нардеп від БПП і співвласник фармкомпанії Дарниця Гліб Загорій. – Він точно в цьому сенсі не підлеглий". Депутат навіть упевнений, що в будь-якому випадку нинішній глава ГПУ залишиться впливовим політиком.

Порошенко вручає Луценку посвідчення генпрокурора/Фото: прес-служба президента  

Сам генпрокурор своїм головним досягненням вважає злам старої командної каральної системи. "Ключова умова – " посади або я тебе звільню" – більше [в ГПУ] не працює", – запевняє Луценко.

У той же час експерти відзначають, що ГПУ все також залишається застарілою структурою, підконтрольною Банковій, – генпрокурора призначає президент. І як сам Порошенко, так і Луценко намагаються зберегти нинішній статус-кво.

Нерухомість генпрокурора

Поїздка Автомайдану показала і те, що Луценко не цурається деякої розкоші. Адже прибувши під будинок генпрокурора, активісти виявили там доглянутий маєток площею в 859 кв. м. Причому оформлений будинок не на топ-чиновника, а на пенсіонера Степана Нарембіка, батька дружини глави ГПУ.

Луценко заявив НВ, що його сім'я придбала дану нерухомість ще до тюремного ув'язнення. І проживають вони там постійно.

А ще восени 2016 року журналісти виявили, що 67-річна Світлана Риженко, яка колись працювала бухгалтером у фірмі Ірини Луценко, володіє шістьма квартирами і двома нежитловими приміщеннями в самому центрі Києва за адресою Еспланадна, 32в. Це чотириповерхова будівля з мансардою та цокольним поверхом 1917 року побудови, що знаходиться в 100 м від станції метро Палац спорту. А здає дану нерухомість в оренду фірма, що належить Олександру Луценку, синові генпрокурора.

Риженко, яка проживає в Київській області, не змогла виразно пояснити журналістам, звідки у неї гроші на дороге житло. Але через місяць після скандалу нардеп Загорій викупив ці квартири майже за 35 млн грн. І зазначив їх в своїй електронній декларації.

Загорій так пояснив свій вчинок: мовляв, багато років тому радники запропонували йому вкластися в об'єкт на Еспланадній, позичивши гроші покупцеві під заставу 90% його площ. Коли прийшов час заповнювати декларації і розбиратися в старих зобов'язаннях, з'ясувалося: у Риженка немає грошей, щоб повернути депутату заставу. Ось він і вирішив забрати борг квартирами, сплативши всі податки і додавши колишній власниці частину суми. За його словами, він не знав про те, що Риженко і сім'я Луценка пов'язані.

Генпрокурор вторить депутату: мовляв, нерухомість в центрі столиці ніколи не належала членам його сім'ї. А фірма сина укладала договір з власником квартир на ремонт приміщень і після здавала їх в оренду.

Риженко, за даними аналітичного сайту YouControl, була засновником чотирьох фірм. Всі вони перебували в Києві за адресою Туполева, 19, тобто в бізнес-центрі Лотос, який належить синові Луценка. Саме Лотос здавав квартири на Еспланадній. Зараз бізнес-центр закрив свій сайт, а саму фірму перейменували в Сіті Коннект. Риженко колись була і серед засновників тієї самої УНТК, якою володіла Ірина Луценко.