Гроші на дитину. Як держава допомагає молодим батькам?

6 лет назад 0

В останній день весни Кабмін анонсував нові програми підтримки молодих батьків.

Обіцяють, що з вересня цього року у пологових будинках видаватимуть безкоштовні набори з речами для малечі, а з січня наступного року держава почне фінансувати послуги нянь для дітей до 3-х років.

«Бебі-бокс» по-українськи

За даними Держкомстату, торік в Україні   народилося  364 тисячі дітей, що майже на 33 тисячі менше ніж у 2016-му. Е ксперт Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Ірина Курило зауважує, що останні роки рівень народжуваності у країні знижується. Для такої ситуації є безліч причин – від економічних до психологічних. Тож проблема потребує уваги держави.

Один із шляхів, що може переломити негативні тенденції народжуваності, – грошове стимулювання батьківства. Зараз сума допомоги при народженні  складає 41 280 грн. Перша частина –   10 320 грн – видається батькам одноразово, решта  – щомісяця рівними частинами (по 860 грн) протягом наступних 3 років. Варто лише  звернутися в Управління соціального захисту населення за місцем проживання та подати документи одного з батьків.

Крім того, з вересня цього року додатково до чинних виплат батьки почнуть отримувати «пакунки малюка». Про це 30 травня оголосила заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна. У пакунку будуть пелюшки, підгузки, одяг, засоби дитячої гігієни, іграшки та посібники з порадами для матусь. Пакунок видаватиметься безкоштовно у пологовому будинку. Його орієнтовна вартість – 5 000 гривень. Видача таких «бебі-боксів» – поширена в багатьох розвинених країнах. Ще в 1930-х роках вони з'явилися у Фінляндії. Зараз  пакунки існують у Великій Британії, Канаді і США.

Підтримка працюючих батьків

Ще одна новація має торкнутися батьків, що працюють. Із січня наступного року уряд обіцяє компенсувати частину витрат на послуги няні для малюків до 3-х років. Батькам, які офіційно найняли на роботу няню, обіцяють виплачувати 1 500 гривень за кожен місяць роботи няні. Загальна сума відшкодування буде нараховуватись у кінці року.

«Механізм простий – батьки офіційно працевлаштовують няню, а на кінець року їм буде відшкодовано кошти за кожен місяць у розмірі прожиткового мінімуму для дітей до шести років», – пояснює Олександра Чуркіна.

Експерти зауважують, що ініціатива з «муніципальною нянею» давно й успішно працює в європейських країнах. Наскільки вона буде дієвою у вітчизняних реаліях, ще залишається питанням. На думку експертів,   щоб програма почала працювати, потрібна підтримка місцевої влади, адже 60% фінансування цієї ініціативи ляже на її плечі. Ще одним підводним каменем програми може стати офіційне працевлаштування нянь.  Більшість нянь не оформлені офіційно, а для того, щоб компенсації можна було платити законно, все має бути прозоро. А це означає, що вони повинні оформитися як ФОП. Але чи захочуть вони на це йти? Тут потрібно вживати комплексних заходів, але робити це має держава».

Загалом експерти погоджуються, що це корисна ініціатива для батьків, які працюють. Адже мама, яка виходить на роботу і платить податки, отримує компенсацію. Суспільство не втрачає кваліфікованого працівника, а мама спокійно залишає свою дитину з професійною нянею.

Медицина для малюків

Вагітні жінки та батьки новонароджених дітей часто потребують не тільки матеріальної підтримки, а й кваліфікованої медичної допомоги. А з огляду на високі показники смертності новонароджених, особливого значення набуває якість обслуговування у перинатальних центрах. Попри те, що такі регіональні центри існують майже у всіх областях України, більшість із них потребує нового обладнання та спеціалістів. Експерти зауважують, що покращити ситуацію можна лише завдяки співпраці центральної та місцевої влади.

Фахівці впевнені, що питання народжуваності в Україні не можна відкладати на потім. Проблема потребує уваги від держави вже сьогодні, і залишається сподіватись, що нові ініціативи уряду – це лише перші кроки до її вирішення.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю