Херсонцям розповіли, як рахувався євроінтеграційний індекс України

6 лет назад 0

  Херсонцям презентували результати роботи в межах проекту "Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки".

15 лютого в прес-клубі «Новий день» відбулася прес-конференція, в ході якої презентували результати цікавого проекту щодо оцінок індексу економічної євроінтеграції. Ініціюали дослідження спільно Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів), Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, Асоціація регіональних аналітичних центрів, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ). Доповідачами були Володимир Коробов, керівник Центру досліджень південноукраїнського прикордоння, та його миколаївський колега Денис Барашковський (на фото).
До участі були запрошені представники регіональних органів влади і самоврядування; представники організацій, що займаються імплементацією Угоди про асоціацію та впровадження ПВЗВТ; дослідники та науковці у сфері економіки; представники агенцій регіонального розвитку; представники бізнесу; зацікавлені представники широкої громадськості, громадські експерти та ЗМІ. 

Усі учасники отримали звіт з результатами дослідження.

У сухому підсумку моджна сказати, що Херсонщина опинилася за показником "Євроіндексу" у середині. Вона займала по роках:

у 2014 році – 17 місце із показником 0,2404;

у 2015 році – 10 місце із показником 0,3634;

у 2016 році – 12 місце із показником 0,3546.

Сусідні з Херсонщиною області мали такі позиції: Миколаївська – 22 , Дніпропетровська – 17 , Запорізька – 13 .

За показником «Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків» можна виявити як позитивні зміни, так й негативні. Серед негативних дослідники відзначили івний нулю: 

  • індекс інвестиційної відкритості регіону для ЄС;
  • кількість схвалених (уповноважених) експортерів відносно до загальної кількості експортерів товарів;
  • кількість суб'єктів господарювання промисловості, яким надано право експорту харчової продукції тваринництва до країн ЄС, відносно до загальної кількості суб'єктів господарювання, що займаються виробництвом харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів.
  • індекс внутрішньогалузевої торгівлі з ЄС;
  • індекс проникнення імпорту з ЄС;
  • коефіцієнт зовнішньоторговельного обороту регіону з ЄС.

 Утім є і позиції, де Херсонщина зайняла призове друге місце — це «Показник грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону». А також значення показника «Кількість проектів в рамках Європейського інструменту сусідства та інших доступних Україні програм ЄС, що реалізуються в регіоні відносно чисельності населення регіону, од./тис. осіб» – Херсонська область посіла 3 місце. Та нагірше в області справи за такими позицями: 

  • кількість організованих обласними державними адміністраціями навчальних поїздок з тематики сільського зеленого туризму до держав – членів ЄС, відносно чисельності наявного населення;
  • кількість укладених договорів про двосто­роннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областю та відповідними адміністративно-територі­альними одиницями держав — членів ЄС, відносно  чисельності наявного населення регіону.
  • кількість проведених презентацій економічного та інвестиційного потенціалу регіону в органах і структурах ЄС, відносно кількості підприємств регіону.

Непоганими є показники щодо дій регіональних органів влади по виконанню «економічних» пунктів Розпорядження КМУ від 17.09.2014 р. № 847-р “Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС” у 2014, 2015 та 2016 рр.

Дослідники довели: ХОДА таки сприяє створенню в області максимально комфортного бізнес-середовища та сприятливого бізнес-клімату для залучення інвестицій, допомагає бізнесу у виході на нові ринки збуту. Ефективним залишаються як механізми пільгового кредитування та сприяння в отриманні грантів, так і співпраця з європейськими інституціями. На часі, були піписані декілька меморандумів.
Проводяться форуми "Фермер" та "Таврійські горизонти", 


Утішні результати і щодо розвитку напрямків сільського зеленого туризму між областями України та відповідними адміністративно-територіальними одиницями держав — членів ЄС. Тут і численні тренінги та конференції, круглі столи та семінари. І це дає результати: 

1. Територія Григорівської сільської ради Чаплинського району визначена зоною з надання послуг по розміщенню та харчуванню туристів (об’єкт – «Лемурійське озеро», затока Сиваш, 17 садиб розміщення туристів).

З метою сприяння розвитку в с. Григорівка сільського зеленого туризму створено громадську організацію «Майбутнє Григорівки», яка активно приймає участь в грантових проектах Європейського Союзу та Програмах Розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».
2. Спільно з Національним парком «Джарилгацький» розробляються нові туристичні маршрути та залучення туристичних агентств, перевізників до надання якісних послуг для відпочиваючих, з метою покращення туристичного іміджу області. Наразі розроблені та функціонують 4 маршрути територією Національного парку «Джарилгацький».

3. До заходів програми включено проект «Створення археологічного заповідника «Амадока», який знаходиться на території с. Червоний Маяк Бериславського району.

Є зрушення, кажуть експерти і в інституційній розубдові. 

Ведеться робота над проектом «Активізація територіальної громади Херсона для подолання проблем вимушених переселенців» в рамках фінансового проекту Європейського Союзу «Підтримка регіонального розвитку в Україні».

Загальна вартість проекту складає 19,42 млн грн. Всього профінансовано 13,72 млн грн., у т.ч. з міського бюджету 2,83 млн грн.

Першочерговими завданнями Проекту є проведення базового ремонту та устаткування гуртожитків на території м. Херсона з метою тимчасового житла внутрішньо переміщених осіб, надання соціальних послуг і соціальної підтримки зазначеним особам, сприяння їх самозайнятості та стимулювання економічної активності.

З метою забезпечення доступу громадськості та засобів масової інформації до актуальної інформації з питань імплементації Угоди про асоціацію на офіційних сайтах райдержадміністрацій уже є відповідні рубрики «Європейська інтеграція», «Угода про асоціацію між Україною та ЄС», «Євроінтеграція та євроатлантичне співробітництво», «Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», «Україна – ЄС» тощо.

Тому загальна оцінка дій органів влади області щодо виконання протягом 2014-2016 років «економічної» частини обласного плану заходів є задовільною.
 (на фото — Володимир Коробов)

Що ж до висновків та рекомендацій:

По кожному з показників Херсонщина займає невисокі позиції відносно інших регіонів України. А проте вде бурхливу проектну дяльність. Підвищення загального показника Індексу та рейтингового місця Херсонської області можливе за рахунок наступних чинників, що передбачають розробку та впровадження відповідних заходів на місцевому рівні:

— поширити доступ громадськості та засобів масової інформації до актуальної інформації з питань імплементації Угоди про асоціацію шляхом запровадження створення спеціального інтернет-порталу із залученням технічної допомоги в рамках Програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СIВ);

— активізувати залучення допомоги ЄС у рамках програми SIGMA – програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту, для модернізації системи державного управління;

— активізувати залучення допомоги ЄС у рамках програми TAIEX для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до законодавства ЄС.

Повний текст звіту — за запитом на пошту:  koroboff @ i . ua