Херсонські тролейбуси виходять для міста золотими

7 лет назад 0

За неповні 15 місяців керівництва Єгора Устинова комунальним підприємством «Херсонелектротранс» міська рада вливa у тролейбусне депо 81 мільйон гривень бюджетних грошей.

Так як на лінії в Херсоні виходить найбільше 32 тролейбуси — це більш, ніж за два з половиною мільйони гривень на одну працюючу машину. Для порівняння: у Києві, де на маршрути виходить більше 400 одиниць одних тільки тролейбусів, за той же час зміст кожного «рогатого» коштувало міському бюджету трохи більше одного мільйона гривень – приблизно в два рази менше.

Херсонські тролейбуси виходять для міста золотими. При таких витратах у них повинні бути м'які крісла з підголівниками та кондиціонери. Однак насправді нічого цього немає: звичайні, злегка підфарбовані та підлатані старі машини. По справжньому сучасних тролейбусів виробництва ЛАЗ всього два і придбані вони були дев'ять років тому. У червні начебто за результатами конкурсу за 20 мільйонів гривень купили чотири нові тролейбуси «Богдан», але херсонці їх ще не побачили.

Поки ж легкий марафет старого рухомого складу видається за величезне досягнення нового керівництва. За фактом ж нічого не змінилося. Навпаки, число працюючих на маршрутах одиниць знизилося – адже ще два роки тому їх було до 53.
Незважаючи на неефективність використання коштів, Херсонська міська рада 15 місяців продовжує вкладати в МКП «Херсонелектротранс» мільйони з приводу і без приводу. 11 мільйонів на покриття старих заборгованостей, 8 мільйонів на розвиток, 14 мільйонів на покупку транспорту і т. д.

Про останній у вересні-жовтні минулого року багато писали херсонські ЗМІ. За 14 мільйонів для ДКП збиралися купити 12 старих чеських тролейбусів – в прямому сенсі металобрухту. Лише завдяки активності громадськості до цієї афери вдалося привернути увагу правоохоронних органів і зірвати її.

Але головна стаття висмоктування міського бюджету тролейбусним депо – компенсація за проїзд пільговиків. Протягом десь останніх 20 років вона провадиться з розрахунку 14 мільйонів 680 тисяч людино-поїздок на рік. Зміна кількості пільговиків (більшість з них – пенсіонери за віком) або машин на священне число ніяк не впливає. Ніхто не перераховує.

Так і «возять» херсонські тролейбуси по 40 тисяч пільговиків щодня. Ну як возять – керівництво отримує на рахунки підприємства відповідну компенсацію. При ціні проїзду 2,5 гривні тепер це 44 мільйони в рік.
Якщо б це було правдою, то кожний з 32 тролейбусів мав би за день перевезення по 1250 пільговиків. При 10-12 рейсах (приблизно) за зміну у кожному тролейбусі мало б постійно перебувати 100-125 людина одних лише пенсіонерів – на межі пасажиромісткості. А так як в електротранспорті їздять і сплачують пасажири, то херсонські тролейбуси повинні ходити постійно забитими під зав'язку. Як у маршрутах на суднозавод в часи СРСР вранці в робочі дні.

Але нічого подібного херсонці не спостерігають. А значить – кількість перевезених пільговиків значно завищена і вимагає перерахунку. А ще краще – необхідно запровадити адресні пільги або грошову компенсацію проїзду для самих пенсіонерів. Іноді виникають боязкі спроби обговорити такі ініціативи, але гасяться на корені керівництвом міста. Мабуть, йому подобається вкидувати кошти з міського бюджету в бездонну бочку ДКП. 6 липня на бюджетній сесії Херсонської міської ради запланованували накинути для «Херсонэлектротранса» ще 6 мільйонів.

При цьому водії, кондуктори, ремонтники і всі інші працівники ДКП самі заручники неефективної фінансово-економічної політики керівництва підприємства, яка підтримується міською владою. Через невеликі зарплати, працюючи в тяжких умовах, вони забезпечують транспортом херсонців, які не можуть собі дозволити їздити на своїх машинах, таксі чи навіть у маршрутних автобусах.

Від 81 мільйона, вкладених в херсонські тролейбуси, можна було очікувати більшого ефекту. Хоча б як у Києві, де при в два рази менших витратах на рухомий склад його кількість та якість постійно збільшується.