Як працюватиме Антикорупційна карта ремонтів

5 лет назад 0

Фото Дарії Сємєчкіної.

Громадська організація «Антикорупційний штаб» презентувала онлайн-інструмент «Антикорупційна карта ремонтів» у Херсоні. Мета — виявлення корупційних схем можновладців для притягнення їх до відповідальності. Проте головна ідея проекту навіть не в тому, щоб когось запроторити за грати, а в тому, щоб знищити толерантність до корупції, яка панує в суспільстві.

Зокрема, тепер херсонці можуть контролювати свої гроші, які витрачають на існуючі й неіснуючі ремонти в місті. Інструкція проста: заходимо на онлайн-портал, у фільтрах обираємо регіон, адресу, категорію, рік, імена замовника й підрядника й бачимо, скільки коштів було витрачено.

Топ-3 найдорожчих ремонтів у нашому місті у 2017-2018 роках – це реконструкція школи №26 в селі Комишани за 41 мільйон, будівництво водозабору в селищі Текстильників за 13 мільйонів і капітальний ремонт поліклініки №1 клінічної лікарні Суворовського району за 8,5 мільйонів гривень.

Антикорупційна карта ремонтів насамперед створена для того, аби кожен українець мав змогу легко контролювати виділені кошти та виконання ремонтних робіт. І якщо гарантійний строк ремонту не закінчився, а все посипалося, то це означає, що підрядник буде усувати недолік. Так працює схема «замовник – підрядник».

Голова ГО «Антикорупційний штаб» Юлія Гречка й керівник проекту «Антикорупційна карта ремонтів» Сергій Миткалик діляться історіями успіху міста Києва, коли тисячі бюджетних коштів, призначених на ремонт труб і покрівлі будинку, було врятовано від розкрадання завдяки скаргам киян і оперативній взаємодії мешканців й Антикорупційного штабу. Наприклад, після направленої заяви про злочин до Київської міської прокуратури за фактом розтрати коштів через невиконання запланованих ремонтних робіт труби одразу почали замінювати.

Регіональні координатори проекту «Антикорупційна карта ремонтів» ретельно перевіряють усі скарги від людей. Оскільки практика показує, що багато тих, хто бідкається, апелюють не фактами, а емоціями: «Усе крадуть, усе пропало». Це стосується насамперед гіперактивних мешканців, яких називають «міськими божевільними».

Представники Антикорупційного штабу наголошують на необхідності розміщення на сайті Херсонської міської ради антикоруційної карти ремонтів. Чим більше херсонців дізнаватимуться про цей онлайн-інструмент, тим ефективніше працюватиме слоган: «Бачиш тираноЗавтра? Повідом нам. Перевір ремонт». «ТираноЗавтрами»  автори ідеї іронічно назвали тих, хто затягує ремонтні роботи.

Слід зауважити, що за крадіжками на дрібних ремонтах стоять незначні посадовці, а крадіжки на великих ремонтах – це вже ознака політичної корупції.

Тільки від колективної взаємодії мешканців міст і спеціалістів Антикорупційного штабу буде користь, яка виражається слоганом: «Об’єднуймося проти корупції». Спільно протидіяти корупції — значить  залишати скарги або повідомлення про ймовірну проблему з об’єктом, що ремонтується. Для цього треба  зайти на потрібний об’єкт на карті  і залишити свій коментар, авторизувавшись через Facebook і додавши фото. Якщо у вас немає профілю у Facebook,  можете надсилати  усю інформацію на пошту — Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..