Які документи можна оформити заа допомогою електронного підпису

6 лет назад 0

Стояти в довжелезних чергах не потрібно. Документи можна оформити онлайн завдяки електронному підпису.

Отримати його можна в Центрі сертифікації ключів, повідомляє ICTV.ua

Цифровий підпис дозволяє суттєво спростити життя українців. Наприклад, на сайті Пенсійного фонду громадянин за допомогою електронного цифрового підпису може зайти до свого особистого кабінету.

«Він може отримати інформацію про ті виплати, які він отримував протягом свого трудового життя. Може отримати інформацію, якщо це вже пенсіонер, про нарахування пенсії», – розповідає директор департаменту систем електронного цифрового підпису та електронної ідентифікації державного підприємства «Національні інформаційні системи» Юрій Козлов.

На сьогодні за допомогою цього підпису можна навіть подати заяву на одруження та підписати її онлайн. Але саме свідоцтво потрібно отримати  виключно у РАЦСі. Не виходячи з дому, можна отримати допомогу при народженні дитини.

Закон про електронний цифровий підпис був прийнятий ще у 2003 році. За 15 років відкрилося 24 центри, де можна оформити цю послугу. Їхню акредитацію проводить Міністерство юстиції України. Послугою скористалося майже дев’ять мільйонів осіб, третина з яких – фізичні особи.

ЕЦП, тобто електронний цифровий підпис – це аналог власноручного підпису. Його можна накласти, наприклад, на документ онлайн. Для управління електронним підписом при реєстрації надається таємний ключ. У жодному разі його не можна передавати іншим особам. Пароль не підлягає відновленню. Також особа користується відкритим ключем. Він необхідний для того, аби ідентифікувати особу.

ЕЦП можуть оформити представники держустанов, юридичні та фізичні особи. А також нотаріуси та адвокати. Для цього громадянину необхідно підготувати паспорт та ідентифікаційний номер і їхні копії.  На місці оформити заяву та оплатити послугу. Електронний підпис можна зберігати на вашій особистій флешці. Тоді така послуга буде коштувати майже 100 гривень на рік, та вдвічі більше – на два роки. Або зберігати на окремому носії. Його ціна залежить від ступеня захищеності – від п’ятисот до півтори тисячі гривень.

За допомогою внутрішнього ключа, який знаходиться на вашому носії, і здійснюється підпис документу. Особливість в тому, що відображається навіть час  створення заяви, підтверджений центром. Наразі цифровий підпис можна використовувати лише на персональних комп’ютерах. Але в майбутньому з’явиться можливість зберігати його на сім-картах мобільного зв’язку.