Кабмін планує заборонити маршрутки без пасків безпеки

5 лет назад 0

У поліції зазначають, що за 9 місяців цього року винесено понад 216 тис. постанов про порушення правил щодо користування пасками безпеки. 

В уряді планують заборонити з 1 січня 2021 року надання послуг з маршрутних пасажирських перевезень транспортними засобами, не обладнаними пасками безпеки.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор Директорату з безпеки на транспорті Міністерства інфраструктури України Антон Щелкунов.

Він зазначив, що запроваджуються зміни до правил надання послуг пасажирським автомобільним транспортом.

«Відповідно до проекту постанови уряду, ми плануємо введення пасків безпеки з 1 січня 2021 року, тобто – заборонити надання послуг транспортними засобами, не обладнаними пасками безпеки, з 1 січня 2021 року», — пояснив він.

За словами Щелкунова, це стосуватиметься всіх маршруток, маршрути яких «мають протяжність більш як 80 кілометрів». 

Він додав, що також передбачається облаштування транспортних засобів тахографами та обмежувачами швидкості. Щелкунов зазначив, що в Європі працює обмеження швидкості для автобусів до 100 км на годину, а для вантажного транспорту – до 90 км.

«А в нас, ми бачимо, автобуси носяться зі швидкістю 150-160 км, що спричиняє високу аварійність», — додав він.

Також Щелкунов зазначив, що вже проводились консультації з Литвою з приводу вартості переобладнання одного місця транспортного засобу, який був випущений до 2010 року. Він уточнив, що у транспортних засобах, що виготовлено після 2010 року, всі пасажирські місця вже обладнані пасками безпеки.

«Ми отримали відповідь – 50 євро, це пасок безпеки і нове сидіння», — додав він.

Водночас перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький зазначив, що за 9 місяців цього року винесено понад 216 тис. постанов про порушення правил дорожнього руху в сфері користування пасками безпеки.

Білошицький зазначив, що на даний час штраф за невикористання пасків безпеки складає 51 грн.

«Є законопроект, який вже пройшов голосування (йдеться про ухвалення в першому читанні — УНІАН) у Верховній Раді щодо підвищення штрафу до 850 грн і, на мою думку, це більш адекватний штраф за дане правопорушення», — сказав він.

Також Білошицький нагадав, що пасок безпеки має використовуватися як водієм, так і пасажирами на передньому та задніх сидіннях.