Майже 25 тисяч людей підписали звернення до Генсека ООН щодо звільнення українських моряків

5 лет назад 0

Активісти підписали звернення до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша щодо звільнення українських моряків та політв'язнів з полону Російської Федерації. Лист підписали понад двадцять чотири тисячі українців і ще понад шістдесят громадських організацій. Передати його особисто в руки Антоніу Гутеррішу має український Президент Петро Порошенко.

З цією метою в офіційній залі Адміністрації Президента зібралися ті, хто сам є безпосереднім учасником супротиву російській агресії. Вадим Свириденко – ініціатор звернення до Генсека ООН – втрапив у полон після Дебальцевого, там же – втратив усі кінцівки. Ігор Гордійчук – Герой України – мало не загинув в Іловайському котлі. Володимир Жемчугов – у полоні втратив зір.

Сьогодні вони переконані, що з Росією не можна домовитися аргументами здорового глузду. Тільки силою міжнародної дипломатії. Тому, підкреслюють, і підписали листа до ООН.

Герой України Ігор Гордійчук наголосив: «Треба чітко усвідомити, що московсько-терористичний КГБшний режим, він же це зараз їх тримає як полонених. Він планує, він знає, що цей рік дуже важливий, це рік виборів, він планує їх використати ще як заручників. Крім того, як полонених – заручників. І його генеральна мета тут взяти реванш. От вчора ми також в ліцеї вшановували Героїв Небесної сотні. І це наше найбільше застереження для них, не дай Бог, зробити все, щоби не дати реванш московсько-кгбшним силам».

Президент Петро Порошенко також поставив свій підпис під зверненням активістів і пообіцяв застосувати всі міжнародні важелі впливу, щоб повернути полонених моряків додому.

«По-перше, українці своїх не бросають. По-друге, ми докладаємо максимум зусиль для того, щоби повернути наших хлопців додому. Для нас принципово важливо, щоби вони вийшли з в’язниць. Бо це знаєте, це як два світи – ми шануємо своїх героїв, які загинули. А вони їх ховають в братській могилі, навіть забороняють згадувати батькам, дружинам. Забороняють інтерв’ю давати про них і все. Як жити в такому мороці?», — відзначив Порошенко.

Президент повідомив, що наступні два дні у Нью-Йорку українське питання буде топ-темою для всіх світових лідерів. Там за наполяганням України і за підтримки союзників відбудуться дебати в Генеральній Асамблеї ООН щодо стану справ на окупованих територіях.