Мінсоцполітики пропонує запровадити пеню для роботодавців за затримку зарплати

5 лет назад 0

Роботодавця пропонують зобов'язати сплачувати працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ після 15 днів затримки зарплати.

У Міністерстві соціальної політики розробили законопроект, згідно з яким роботодавці змушені будуть сплачувати пеню в разі затримки заробітної платні. Про це повідомили у прес-службі Мінсоцполітики у понеділок, 29 жовтня, передає сайт zaxid.net

«Директоратом норм та стандартів гідної праці міністерства соціальної політики розроблено проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати» у випадку неплатоспроможності роботодавця», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, роботодавця пропонують зобов'язати сплачувати працівнику пеню у розмірі облікової ставки Національного банку України за кожний день у разі затримки понад 15 днів.

Законопроект також пропонує надати працівнику право призупиняти роботу в разі затримки заробітної платні понад 15 днів.

Крім того, законопроектом передбачено виплату компенсації в розмірі трьох середньомісячних заробітних плат у разі порушення справи про банкрутство роботодавця чи припинення трудового договору в разі звільнення працівника до порушення такої справи.

Проект закону наразі передано на погодження до органів виконавчої влади та сторін соціального діалогу.

До слова, раніше Державна фіскальна служба повідомляла, що близько 8 млн українців отримують зарплати в конвертах. Перевірка виявила факти «сірих» виплат зарплат у 46% суб'єктів господарювання.