Народні обранці розчарували херсонців нехутванням транспортних проблем

7 лет назад 0

Сергій Осолодкін вважає:  за обман херсонців партії відповідатимуть – рейтингами. Докладно цю тезу він виклав і довів для ресурсу Херсонці. Пропонуємо його і вам, читачі "Любимого Херсона".

 

Ситуація з голосуванням по відміні рішення виконкому Херсонської міської ради (ХМР) щодо підвищення тарифів за проїзд у міських автобусах стала не тільки каталізатором, але й лакмусовим папірцем для партій та їх виборців.

Виявилося, що значна кількість депутатів ХМР готові не тільки «здавати» інтереси херсонців (що вони практично з першого дня каденції роблять із завидною регулярністю) , але й інтереси партій, які їх привели у раду.

З цього приводу вже так багато сказано, що здавалося почути щось новенького годі. Але… партії переконливо самі повертають нас до цієї розмови, коли намагаються довести, що вони тут ні до чого, що стоять осторонь процесу, і не несуть відповідальність за те, що роблять ті, кого вони привели у владу через свої списки.

Серед тих, хто несе відповідальність за те, що рішення виконкому не скасовано, а мораторій не оголошено, разом з іншим «демократичними» силами  несуть й депутати, які прийшли у ХМР за списками партії «Самопоміч», які згодом стали «самостійними» і тепер голосують так, як вважають за необхідне.

Керівники фракції звинуватили їх у непокорі і намагаються відкликати. Чудово. Але відомо, що цього зробити неможливо через недосконалість чинного законодавства.

Фактично у ХМР фракція «Самопомочі» перестала існувати ще минулого року, адже «непідконтрольних» виявилося більше ніж «правильних». Кожне знакове голосування (наприклад по тарифах), змушує партію раз по разу виправдовуватися і «доводити», що це не партія, а окремі особи, які до партії вже не мають відношення…

Чи так це? Ні. Навіть якщо у партії самі себе у цьому переконали. Хто несе відповідальність за те, що саме ці люди потрапили у депутати? Партія! А отже, щоб вони сьогодні не говорили, це був їх вибір – тоді, а отже їх відповідальність – сьогодні.

Ті, хто голосував за список партії, нажаль, не вчитувалися у прізвища. Більшість виборців взагалі вкрай рідко ідентифікують конкретну людину. Здебільшого виборці взагалі не бачать – конкретну особу, вони бачать бренд партії, а отже — вірять, що у списку «надійні» люди, які будуть діяти так само, як діє партія.

Крім того, здебільшого, люди голосують і не за партію, а тим більше її справи, а за прізвище лідера. У нас звикли ототожнювати людину і партію. Оцінюють не те, що зробила маса, а те, як поводить себе одна людина – лідер партії.

Запитайте у виборців за яку людину вони голосували? Одиниці назвуть прізвище, більшість скаже, що вони голосували за «представника» політичної сили. А хто ця людина? Що вона зробили? Які її справи? Де працює? Відповіді не буде.

Те, що відбувається сьогодні у ХМР дуже показова ситуація – партії демонструють наскільки невідповідально вони підходять до формування списків. Як правило у списки потрапляють ті, хто або платить, або має хоч якесь ім'я, яке допоможе партії «добрати» голоси.

Партії ніколи не несли відповідальність за те, що вони не виконують взяті на себе зобов'язання. Передвиборчі обіцянки як були, так і залишаються обіцянками. І ось, нарешті, час настав. Доводиться поки виправдовуватися, а згодом й відповідати – рейтинги падають.

Такого раніше не було. Першими це на загальнодержавному рівні продемонстрували «Народний фронт» і БПП «Солідарність». Настала черга відповідати за тих, кого включили у списки і на регіональному рівні.

Невже у тих, хто формував списки не було мізків зрозуміти, що людина, яка займається приватним бізнесом потенціальний «зрадник», адже її можна або «притиснути», або «купити»?

А той хто працює у міськвиконкомі, чи є посадовою особою у комунальному підприємстві залежні від міського голови? Лікар чи вчитель апріорі не буде голосувати самостійно! Не розуміли? Не знали? Не думали? Не прораховували?

Ситуацію слід було прорахувати на кілька кроків вперед. Уявляли, що так може бути? Навіщо включали? Було вигідно? Відповідайте! Відповідайте найдорожчим, що є у партії – довірою виборців.

Наступного разу розумні – не проголосують. А дурні… будемо сподіваємося, що дурнів з кожними новими виборами буде ставити все менше й менше.

Після проведення як чергової, так і позачергової сесії ХМР (на якій «ділили залишки минулорічного бюджету») керівництво місцевої «Самопомічі» знову виправдовувалися, мовляв ті, хто голосували «за» це не наші люди, вони виключені з фракції.

Які можуть бути виправдовування? Ви привели – вам відповідати. Вони йшли навіть не як мажоритарними, яких підтримувала «Самопоміч», вони йшли у вашому списку, отже вам і відповідати за їх дії.

У той час коли у Херсоні всі більше «дозріває» ситуація з можливим проведенням дострокових виборів у зв'язку з утворенням нової територіальної громади, партії починають «прозрівати»: рейтинги катастрофічно падають…

Виборці, як що не забудуть, то при голосуванні обов'язково віддячать тим, хто забув про їх інтереси – «забудуть» про саме існування такої політичної сили.

Сергій ОСОЛОДКІН