Новий законопроект по сплаті аліментів дискримінує права чоловіків — адвокат

6 лет назад 0

Причиною несплати аліментів найчастіше є незадовільне матеріальне становище платника, а не його небажання виконувати свій обов'язок.

Законопроект №7277 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів" не може бути введений як норма закону з багатьох причин, серед яких найважливіші: неможливість застосування, конфлікт з існуючими нормами, пряма дискримінація прав чоловіків.

Про це у своїй статті для  DT.UA  пише Юлія Дузь, адвокат. Автор зазначає, що причиною несплати аліментів найчастіше є незадовільне матеріальне становище платника, а не його небажання виконувати свій обов'язок.

"Якщо батьки злісно ухиляються від сплати аліментів, то це свідчить про ухилення від виконання батьківських обов'язків. Що є підставою для позбавлення батьківських прав за рішенням суду, — пише експерт. — Але часто ті, хто отримує аліменти на утримання дитини, звертаються до суду з позовами про позбавлення батьківських прав? Ні, оскільки їх або все влаштовує, або вони розуміють, що платник аліментів насправді є добрим батьком, просто у нього життєві або матеріальні труднощі".

На думку Юлії Дузь, спірними новелами є введення нових заходів примусового виконання рішень, які можуть бути застосовані до неплатників, а саме:

— тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами;

— тимчасове обмеження у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю тощо;

— тимчасове обмеження у праві полювання.

"Виникає питання: як це пов'язано з належним виконанням батьками обов'язку утримувати свою дитину?" — запитує адвокат.

Ще одна "геніальне" зміна в законі — встановити адміністративну відповідальність за несплату аліментів, яка призвела до виникнення заборгованості в розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за  шість місяців , у вигляді виконання соціальних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Для порівняння : зараз в Україні передбачена кримінальна відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів у вигляді громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин, або арешт на термін до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років. Під злісним ухиленням розуміються дії неплатника аліментів, які призвели до виникнення заборгованості по сплаті коштів у розмірі, що сукупно становить суму виплат за  три місяці відповідних платежів.

Якщо неплатник аліментів має роботу, то навіщо до нього застосовувати соціальні роботи, якщо заборгованість можна вирахувати з його доходів? І друге запитання: де в Україні є оплачувані соціальні роботи? На чиї плечі законодавець хоче перекласти відповідальність неплатника аліментів?

"Законодавець має визначити чіткі критерії рівня благополуччя кожної дитини, за якими вона буде мати належні умови для гармонійного розвитку. Адже досі ми маємо ситуацію, коли одна дитина одержує аліменти у розмірі 850 грн. на місяць, а інша — 3 тис. дол. США. Що повинно бути на обід у таких дітей: у однієї — борщ на воді, а у іншої — лобстер?", — іронізує автор.