Понад мільйон — на компліменти для Гройсмана

6 лет назад 0

Чимало українців днями знайшли у поштових скриньках газету "Уряд звітує". На першій шпальті — фото прем'єр міністра, який тисне руку пенсіонерам, а під ним — заголовок "Уряд Гройсмана: два роки роботи для людей".

Очільник Кабміну в інтерв'ю хвалиться, що за два роки "зумів зупинити економічне падіння".

На інших сторінках видання є інформація про "започатковані останніми роками програми підтримки агросектору", виділені рекордні 6,3 мільярда гривень агровиробникам. Поряд — фото щасливого фермера у солом’яному капелюсі, що чекає "підйомних на молодняк". Обіцяють 2500 гривень за кожне теля!

Є тут і про лікарську реформу, і про пенсійну, і про програму "доступні ліки". На останній сторінці — текст "Українські дороги: два роки масштабного оновлення". Його ілюструє фото ремонту траси. Знімок справді вражає! Гірська місцевість, широченна дорога, схоже на будівництво автобану.

Вирішуємо з'ясувати, де ж це, цікаво, така ідеальна дорога в Україні. Та виявляємо, що знімок зроблено у… Німеччині! Його придбали у відомому фотобанку. До слова, на знимці зі щасливим фермером — теж не український селянин. Світлину придбали на цьому ж фотостоку.

Але повернімось до головного: звідки взялася у наших поштових скриньках ця газета? У вихідних даних вказано, що замовник компліментарного спецвипуску — Кабмін. А підготовкою до друку займалося ДП "Редакція газети "Урядовий кур’єр", офіційного друкованого органу Кабміну.

Тираж спецвипуску — аж 3 мільйони примірників. Отже, "Уряд звітує" мав би отримати майже кожен шостий дорослий українець! Цікаво, у яку суму обійшлося нам, платникам податків, інформаційне бомбардування з розповідями про досягнення Гройсмана і його підлеглих?

Для початку надсилаємо запит до Кабінету Міністрів із питанням, чи здійснювали замовлення друкованої продукції з метою інформування уряду і де можна знайти відповідний договір.

Отримуємо відповідь від секретаріату уряду, у якій вказується: "Виготовлення друкованої продукції здійснюється ТОВ "Сігматрейд" відповідно до договору від 02.04.2018". Однак це договір про друк плакатів формату А3 кількістю 30 000 примірників, на загальну суму 120 600 гривень! Так, схоже, це зовсім не те.

Але оскільки у вихідних даних газети чітко вказано, що замовником тиражу спецвипуску виступає Кабінет Міністрів — уряд мав ухвалити відповідне рішення. Знаходимо його: на засіданні Кабміну 7 лютого 2018 року вирішили, що "з метою інформування громадськості про результати діяльності уряду у 2018 році державному підприємству "Урядовий кур’єр" забезпечити підготовку до друку протягом року спеціальних випусків газети обсягом 4 шпальти загальним тиражем до 15 млн примірників за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою 0511070 "Фінансова підтримка газети "Урядовий кур’єр".

Отже, газета "Уряд звітує" насправді є спецвипуском газети "Урядовий кур’єр", хоч у вихідних даних та у самій газеті про це — ні слова. І замовлення на її виготовлення здійснював не Кабмін, як вказано у вихідних даних, а редакція "Урядового кур’єра". Фіксуємо перше порушення законодавства: вихідні дані газети не відповідають дійсності, а видання випущене без вказівки на її назву та свідоцтва про реєстрацію ЗМІ.

Шукаємо договір, на підставі якого відбувався друк цього спецвипуску, на сайті публічних закупівель ProZorro. Немає! Це може свідчити про два факти порушення закону. Перший — договір на друк не укладався, а виготовлення тиражу здійснювалося за рахунок коштів, які офіційно не проходили через бюджетні рахунки. Другий — договір таки був укладений, але, через небажання чиновників із Кабміну оприлюднювати його вартість, тендер не оголошували.

Що ж і чому чиновники з секретаріату Кабміну вирішили приховати?

Ми поцікавилися в одній з українських друкарень, скільки мінімально коштує виготовлення газети такої ж якості й обсягу, як спецвиписк "Уряд звітує", виходячи з мінімальних цін. Виявилося, друк трьох мільйонів примірників обійдеться щонайменше 1 мільйон 75 тисяч гривень.

Але виготовити тираж — це лише частина витрат. Доставка до поштової скриньки мільйонів українців коштує теж чимало.

На відміну від договору про друк газети, договір про замовлення послуги доставки оприлюднено на ProZorro. 

Відповідно до договорів, які були укладені з ПАТ "Укрпошта" на безадресну доставку газети до поштових скриньок громадян, загальна вартість замовлених до кінця 2018 року послуг із доставки 13,5 мільйона примірників спецвипусків "Урядового кур'єра" становить 3 мільйони 552 тисячі 800 гривень! Тож до кінця року ми отримаємо ще декілька "спецвипусків". До речі, цю закупівлю в "Укрпошти" було здійснено без оголошення тендеру і без будь-якої конкуренції, що дозволило б також зекономити.
Фінансується випуск і доставка за рахунок коштів бюджетної програми "Фінансова підтримка газети "Урядовий кур’єр". Її паспортом на 2018 рік було передбачено суму 4,361 мільйона гривень. Але розпорядженням Кабміну від 28.03.2018 року видатки на фінансування цієї програми збільшили на 9 180 100 гривень, що становить вартість виготовлення та доставки спецвипусків. Із них вартість доставки становить 3 552 800 гривень, а вартість друку — 5 627 300 гривень!

Ось де криється причина приховування договору на друк: як ми вже з’ясували раніше, вартість друку трьох мільйонів примірників в одній з українських друкарень становить 1 мільйон 75 тисяч гривень. Тоді як за даними паспорта урядової програми, їм це обходиться у 1 мільйон 251 тисячу гривень. Таким чином, різниця у вартості між ціною, що закладена у бюджеті на виготовлення тиражу спецвипуску, та вартістю виготовлення такого тиражу на поліграфічному ринку становить 176 тисяч гривень. А якщо говорити про анонсований в урядовому рішенні 15 мільйонний тираж, сума різниці сягне 880 тисяч гривень! Принаймні, щонайменше стільки вдалося би зекономити бюджетних коштів, якби закупівля проводилася публічно через сайт ProZorro.

До речі, в останньому інтерв’ю, опублікованому на сайті "Урядового кур’єра", Володимир Гройсман говорить, що нікому не дасть використовувати адмінресурс у виборчих кампаніях. Але, схоже, сам він вирішив не дотримуватися цього правила. Адже ця ситуація показує, як бюджетні кошти, призначені для фінансування урядової газети, фактично витрачаються на вихваляння однієї особи.