Порахували, скільки українці відпочиватимуть 2018 року

6 лет назад 0

Українці цього року на законних підставах відпочиватимуть 115 днів. Мова йде про суботи, неділі та неробочі державні свята. Таким чином, понад 31% днів у році – вихідні.

"На державні та релігійні свята ми відпочиваємо 11 днів у році. Цей показник не більший і не менший, ніж в Європі. Якби від цих 11 днів залежав стан економіки країни, напевно, питання про скорочення кількості свят обговорювалося б серйозно. Набагато більше на стан економіки впливає продуктивність праці, рівень продуктивності", – каже генеральний директор Директорату норм і стандартів гідної праці Міністерства соцполітики Юрій Кузовой, пише "Сегодня".

За словами економіста Бориса Кушнірука, в Україні забагато святкових днів.

"Бачив по BBC передачу про середньостатистичну китайську родину. Чоловік і дружина живуть у невеликій квартирі в місті, а діти – в селі. Батьки працюють по 14 годин на добу і мають 5 вихідних за півроку. І в ці вихідні вони їдуть в село до своїх дітей. Ми чомусь думаємо, що розвиток Китаю – це результат розумнішої праці влади. Багато чого залежить від усвідомлення необхідності ефективно працювати. Це основа благополуччя", — зазначив він.

Останнім часом, в Україні обговорюють питання зміни деяких святкових днів. Так, з моменту останніх парламентських виборів у Верховній Раді зареєстрували 5 таких законопроектів. Пропонували виключити 2 травня зі списку святкових. Також скасувати практику перенесення вихідного дня на понеділок, якщо святковий день припадає на суботу або неділю. Водночас автори законопроектів наголошували на негативному впливі на економіку великої кількості вихідних днів.

Таким чином, 16 листопада 2017 року Верховна Рада прийняла зміни до Кодексу законів про працю. Скасувала вихідний 2 травня, але запровадила 25 грудня. Перенесення вихідного дня на понеділок не скасували. Тому кількість святкових днів залишилася незмінною.

Водночас експерти наголошують, що багато виробництв не зупиняються навіть на вихідні і святкові дні. Крім того, під час вихідних суттєво активізується торгівля і сфера послуг. Це також позитивно впливає на економіку.

"Якщо свято випадає на четвер, то дуже велика ймовірність того, що в уявленні більшості працівників і п'ятниця буде напіввихідним днем. Коли люди виходять на роботу всього на один день між двома вихідними, вони знаходяться в стані "а навіщо нам сьогодні працювати?". Перенесення робочого дня на інший тиждень і об'єднання його з іншими робочими днями передбачає, що режим праці буде ефективнішим", – вважає Борис Кушнірук.