Потяги в Україні поділять на три класи

6 лет назад 0

Пасажири зможуть вибрати, в яких умовах провести поїздку.

Економ, стандарт і комфорт. Такі класи комфортності поїздів планує запровадити Укрзалізниця. Вони будуть відрізнятися наявністю кондиціонерів, біотуалету, новою постільною білизною і, звичайно, вартістю квитка. Про це передає сайт Погляд.

Про свої плани змінити класи комфортності потягів  в Укрзалізниці заявляли ще торік. Проект змін тепер має затвердити Міністерство інфраструктури. Ми дізнавалися, кому буде «по кишені» їздити з комфортом в українських поїздах.

Що таке – комфорт?

Жодних старих радянських вагонів. Лише нові купейні, капітально відремонтовані, або СВ-вагони з кондиціонерами і біотуалетами. Такими будуть поїзди класу «комфорт». Ще для пасажирів буде послуга повноцінного харчування, нова постільна білизна, холодильник і мікрохвильова піч. Ці потяги будуть курсувати зі швидкістю від 70 км/год.

Якщо «комфортні» поїзди повинні бути не старіші за 10 років, то планка для вагонів «стандарт» — класу нижче — до 20 років. Спальні вагони будуть майже такими ж, як і «комфортні», проте не буде розетки в кожному купе, а використання постільної білизни не буде обмежено шістьма місяцями. У плацкартних вагонах «стандарту» не буде ні кондиціонера, ні біотуалету. Швидкість «стандартного» потяга буде до 70 км/год.

З усіх інших поїздів, які старіші за 20 років, зроблять «економ» -клас. Кондиціонер і біотуалет буде тільки в СВ-вагонах. У плацкартах і купе вагонах «економ»-класу будуть найнижчі умови комфорту.

До речі, нині середній вік вагонів Укрзалізниці — 31,8 року, а вагонів старіших за 20 років в Укрзалізниці майже 90%. Швидше за все, більшість поїздів стануть «економ»-класу, і в них нічого не зміниться.

Якою буде вартість квитка

Що буде з цінами на квитки, наразі невідомо. Зараз Укрзалізниця самостійно не формує свої тарифи. Їх встановлює Кабінет Міністрів. Коли наберуть чинності нові класи комфорту, передбачили, що Укрзалізниця буде самостійно визначати тарифи для «комфорту» і «стандарту». В «економ» -класі ціни і надалі встановлюватиме Кабмін.

Вартість квитка на поїзд класу «комфорт» буде в 2,5 раза вищою, ніж на поїзд класу «економ», заявив начальник департаменту пасажирських перевезень «Укрзалізниці» Олександр Красноштан.

Що отримають пасажири

Коли зараз купуєш квиток на поїзд, ніколи не вгадаєш, в які умови потрапиш. В Укрзалізниці зазначають, що класи комфортності створюють саме для пасажирів. Тому вже під час придбання квитка можна буде вибрати умови поїздки.

— Купуючи квиток у поїзд класу «комфорт», пасажир має розуміти, за що він платить, тому зможе вимагати від обслуговуючого персоналу дотримання відповідних стандартів, а якщо вони не будуть дотримані — вимагати компенсації, — каже головний редактор журналу «Український туризм» Юрій Самойлов.

За його словами, така класифікація існує в країнах Європи. Наприклад, у сусідній Польщі між Краковом і Варшавою курсують поїзди кількох категорій, наприклад, TLK, що можна умовно перекласти як «Дешеві залізні дороги», і «Суперекспрес».

— Перший поїзд відстань 315 км подолає приблизно за 5 годин, зупиняючись біля кожного стовпа, вагони там 1960-х років, і, крім сидячих місць (по 6 у кожному купе), ніяких послуг там немає. Що стосується «Суперекспресу», то для цих поїздах використовують нові вагони Pendolino, зручні крісла, а на борту доступно чимало послуг. Відповідно, вартість квитка в поїзді TLK за вказаним маршрутом становить близько 50 злотих у другому класі, а на Pendolino — близько 120 злотих, — розповідає Ю. Самойлов.

За даними Держкомстату України, на кінець 2017 року в Україні налічувалося 80 пасажирських вагонів до 8 років і 340 вагонів від 9 до 15 років. Всього парк Укрзалізниці нараховує понад 3000 вагонів. При цьому кількість тепло- і електровозів до 8 років становить 92 одиниці. Саме на цей рухомий склад і буде поширюватися класифікація «комфорт», відзначає експерт Юхим Красницький.

Більшість поїздів може стати «економ»-класу

Існує велика ймовірність, що в поїздах комфортніше не стане. З огляду на те, що вагони зношені більше, аніж на 90%, левова їхня частка стане «економ» -класу. Саме так Укрзалізниця зніме з себе відповідальність за те, що вагони занадто старі, або за відсутність кондиціонерів — адже це «економ»-клас.

Щоб купити один новий вагон, треба 20 млн. грн. Капітальний ремонт обійдеться трохи дешевше — у 8,5 млн. грн., каже Ярослав Пилипчук, експерт з інфраструктури майбутнього. За 27 років Укрзалізниця купила за свій рахунок лише 500 вагонів. Для проведення реформи потрібні 1500. У держкомпанії збираються закупити стільки вагонів за п'ять років.

— Я не бачу жодного джерела, де Укрзалізниця візьме гроші. Думаю, що у вагонах зроблять мінімальний ремонт і запровадять класи. І, по факту, незначне поліпшення умов видадуть за комфортні умови, — зазначає Я. Пилипчук.

За словами Олександра Красноштана, проект змін уже перебуває у Мінінфраструктури. Щойно відомство його ухвалить, відразу запровадять класи. З боку Укрзалізниці — всі готові.