Рада надала податкові стимули для сімейних фермерів в Україні

6 лет назад 0

Народні депутати підтримали проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств.

За проект закону № 6490-д під час ранкового засідання ВРУ, проголосували 253 обранці, передає Zik.ua.

Як наголосив народний депутат України (фракція «Батьківщина») Вадим Івченко, законопроект № 6490-д дає можливість сімейним фермерам входити у легальне податкове поле.

«Законопроект передбачає створення четвертої групи там, де є сільськогосподарські виробники, … створення підгрупи Б, фізосіб – сімейних фермерів, які будуть мати спрощену систему оподаткування, які будуть мати безпосередньо спрощений бухгалтерський облік і бухгалтерську звітність раз у рік», – поінформував Вадим Івченко.

Нардеп пояснив, які стимули пропонує законопроект. Так, протягом 10 років ті «одноосібники», які зареєструються як сімейна ферма, отримають пільгове оподаткування; у них буде значно полегшений бухгалтерський облік; вони відразу отримають статус сільгосптоваровиробника, окрім того, отримають стаж.

«Протягом 10-ти років держава починає поступово сплачувати їм єдиний соціальний внесок. Сьогодні за пенсійною реформою приєднали стаж до сплати єдиного соціального внеску. Це – стимул, це – непряма підтримка держави, коли ти зареєструвався, і перший рік держава тобі сплачує 90%, а ти – 10%, як сімейна ферма. На другий рік держава тобі сплачує 80%, на третій – 70%, і це означає, що кожного року ти нарощуєш свій бізнес, розвиваєш свою сімейну ферму, закуповуєш обладнання. Це непряма підтримка у вигляді сплати ЄСВ», – зазначив Вадим Івченко.

Нардеп додав, що такі сімейні ферми пропонують на п’ять років звільнити від перевірок контролюючими органами, у тому числі – ДФС.

Політик переконаний, що у результаті залучення одноосібних господарств до сімейного фермерства до місцевих бюджетів надходитимуть податки, збільшиться добробут сільських родин, українці не покидатимуть села, адже там з’являться робочі місця.