Ризики й особливості чорного піару сьогоднішніх виборів на Херсонщині

7 лет назад 0

Сьогодні на Херсонщині знову голосують на перших виборах в об’єднаних громадах.

Нагадаємо, минулої неділі вибори пройшли в чотирьох об’єднаних громадах: Асканія Нова, Хрестівська, Каланчацька та Музиківська громади.

Напередодні сьогоднішнього голосування «Політична Херсонщина» опублікувала огляд подій, які передували дню голосування другої хвилі виборів — тенденціям, порушенням та цікавинкам.

«Отже, 18 грудня голосування на перших виборах відбудуться ще в семи об’єднаних громадах: Гладківській, Великокопаніській, Зеленопідській, Тавричанській, Чаплинській, Григорівській та Мирненській.

Передвиборча ситуація в громадах була стандартною : візити губернатора і публічні виступи з кандидатами та діючими представниками влади, представники партій обіцяли не дати виграти конкурентам, незаконна агітація та чорний піар, низька активність і зацікавленість громадян у виборах, холодні приміщення для голосування (в яких члени ДВК будуть майже добу сидіти) і т.ін.

На кожних виборах відбуваються якісь казуси – то сейф з бюлетенями на ранковому засіданні ДВК топором відкривають, то бюлетень хтось з’їсть, то якісь сторонні особи в камуфляжі допомагають поліції охороняти порядок в приміщенні для голосування. 

Цього разу відмітились творці чорного піару в Гладківській сільській громаді . Ознайомитися з доводами таємного агітатора варто top-політтехнологам всіх країн з виборами в сільській місцевості (джерело):

Як бачимо серед аргументів в ходу такі: конкурент є «брехуном» та «пліткарем». «Він ще з 2002 року(!) — чотирнадцять років! — мріє зробити платні місця на кладовищах». Й взагалі, «який з його господар, коли у нього вдома трава до порогу? У якого навіть не має туалету, він справляє нужду в коровнику» — що не фраза, то перлина політичного наклепу. 

На основі попередніх повідомлень про передвиборчу агітацію в громадах Херсонщини можна сказати що певні ризики виборчому процесу наявні в:

1.Гладківська громада.   В цій громаді було найбільша кількість порушень та конфліктів.  Назвемо й «чорний піар» у вигляді брутальних листівок, незаконні форми агітації від «Опозиційного блоку», заява до поліції від одного з кандидатів на одну з голів ДВК в громаді (у кандидата виникла підозра, що голова ДВК хотіла роздрукувати додаткову кількість бюлетенів), конфлікт у Таврійську з нарізкою округів.

2.Зеленопідська громада  – заява представника ВО «Батьківщини», що вони все зроблять, «что бы эта Зеленоподская «развивать надо перспективные сёла» тётка не выиграла» викликає тривогу про те, як буде проходити день голосування й що буде робити ця партія, наприклад, якщо буде програвати?

3.Чаплинська громада  – унікальна громада з районним центром в якій відзначився член ДВК тим, що незаконно вела агітацію за одного з кандидатів й вже потрапила в історію.

Наведені вище приклади не означають що Мирненська, Григорівська, Тавричанська та Великокопанівська громади не вимагають пильного спостереження – не виявлені порушення можуть означати як їх відсутність, так і дуже хитру наявність.

Голосування стартує і, як водиться, головне щоб люди повірили, прийшли і проголосували. А їх волевиявлення вже будуть захищати всі суб’єкти виборчого процесу, зокрема громадські спостерігачі – сторожові пси демократії».

Магістр політології Георгій Джуров