Сергій Дудка йде змінювати Херсон з командою однодумців

4 года назад 0

Сергій Дудка майже 20 років займається бізнесом, є власником мережі фітнес-центрів. Але одного дня він більше не зміг миритись з тим, що Херсон стрімко занепадає. І зараз він – офіційно зареєстрований кандидат на посаду Херсонського міського голови від політичної партії УДАР Віталія Кличка. Змінювати наше місто на краще він іде з великою командою однодумців.
– Пане Сергію, успіх великої справи залежить від роботи команди. Команда у вас є. Як ви її формували?
– Спочатку я зібрав людей, яким довіряю особисто. Вони усі успішні в своїх сферах діяльності. Вони привели людей, яким довіряють вони. У нас є спільні цінності. Ми йдемо на вибори, аби змінити місто на краще. Ми – однодумці. У нашій команді зібрались люди, які вважають, що бути забезпеченим і жити на смітнику – дивно і некомфортно. Якщо раптом хтось виявиться непорядною людиною – їй не буде місця в нашій команді.
– Поділіться, якими ви бачите свої перші кроки на посаді міського голови?
– Я ставлю собі та своїй команді завдання – за 365 днів ми маємо змінити комфорт міста. А це його чистота, безпека та екологія.
Перш за все, потрібно провести аудит комунальних підприємств, бо зараз вони лише насоси для викачування грошей з міського бюджету. Їх очолюють депутати міської ради. І виділення коштів відбувається за принципом «ти мені – я тобі». Ті комунальні підприємства, які є неефективними мають бути розформовані. Необхідні для життєдіяльності міста підприємства мають через прозорі конкурси отримати фахових керівників. І вже їм потрібно поставити чіткі задачі та конкретні строки їх виконання. Якщо людина не впорається – шукаємо нового керівника.
Першочерговий крок – нам необхідно зробити Херсон чистим. Для цього ми зберемо представників усіх підприємств, які займаються цим питанням. І визначимо зони відповідальності, аби за кожну клумбу, за кожний стовп відповідала конкретна організація та конкретна людина. Якщо ви десь впали через неприбрану ожеледицю – конкретна людина, яка мала прибрати цю ділянку, компенсує вам лікування. І тоді, повірте, усі тротуари в нас будуть чистими, бо це дешевше, аніж сплачувати комусь завдану шкоду.
Я вважаю, що у Херсоні обов’язково має бути створений центр моніторингу. І саме з нього буде починатись мій ранок на посаді мера. Там буде акумулюватись вся інформація про місто. У тому числі, з камер відеоспостереження та дані щодо екологічного стану. По місту потрібно встановити газоаналізатори, детектори радіаційного контролю, а у Дніпрі – аналізатори стану води. Тоді ми в режимі онлайн будемо бачити екологічну ситуацію, а відповідні служби зможуть на неї вчасно реагувати.
Щодо відеоспостереження, то це не такі вже великі кошти. І робитись це може взагалі не за кошти бюджету. У містобудівній документації можна прописати, що будь-який об’єкт, який працює чи планує відкриватись, має встановити камеру. Повірте, збитки від вандалів набагато більші від витрат на відеоспостереження.
Я дуже поважаю працю волонтерів, які постійно проводять акції з благоустрою наших парків і скверів. Але вони не можуть, наприклад, зробити парк з поливом. Нещасне те місто, де багато роботи для волонтерів. Це означає, що влада не працює.
– На будь-які зміни в місті потрібні кошти. Де їх брати, бо поки черги із інвесторів ми не бачимо?
– Мільярди до нас не поспішають саме тому, що їм ставлять багато перепон на шляху. Херсонець, який хоче відкрити, наприклад, маленьку кав’ярню, проходить сім кіл пекла. Починаючи від оформлення документації і завершуючи благоустроєм.
Саме тому ми маємо максимально спростити усі ці процеси і виключити спілкування підприємця та чиновника. Для цього потрібна повна діджиталізація, аби весь процес виглядав так: людина заходить на сайт, залишає заявку, де описує, що саме хоче відкрити. В електронному вигляді отримує чіткі та детальні інструкції. Коли виконує усі вимоги, то на тому ж сайті заповнює спеціальну форму і автоматично отримує дозвіл. Коли бізнесу не заважають, то він починає активно розвиватись. Бо головний інвестор нашого міста – це ми!
Є й великий бізнес, який також потрібно закликати до нас. Чудовий приклад тому – Івано-Франківськ, який цьогоріч очолив рейтинг українських міст за сприятливий клімат для бізнесу. Там одночасно компанії-забудовники зводять 100 багатоквартирних будинків. І вартість квадратного метра нижча в половину, ніж у Херсоні. Для цього достатньо прибрати корупційну складову. Також можна одразу вирішити ще кілька міських проблем не витрачаючи кошти з бюджету. У містобудівній документації прописати обов’язкові умови: підземний паркінг, встановлення дитячого майданчика та, будівництво на певну кількість населення дитячого садочка, скейт-парку, велосипедної та іншої інфраструктури. Від цього виграють усі: забудовник розвиватиме бізнес, а місто отримає новий інфраструктурний об’єкт, заощадивши бюджетні кошти.
Також дуже важливим драйвером розвитку нашого міста я вважаю туризм. Ми повинні зробити Херсон не транзитним пунктом під час подорожей до моря, а туристичною столицею. Цікаві локації, креативні екскурсії, високий сервіс обслуговування в готелях, кафе, ресторанах. І людям захочеться ближче познайомитись з нашим містом, вони почнуть сюди повертатись. За найскромнішими підрахунками щорічно у місті туристи могли б лишати до 500 мільйонів гривень.
– Звучить непогано. Але гостям міста потрібно буде до кафе і готелів добиратись. А рівень сервісу у громадському транспорті Херсона на слабку «трійку». Цій проблемі багато років, і кожен політик обіцяє її вирішити. Але нічого не змінюється. Як можна зрушити з місця це питання?
– Насправді, все не так складно. Потрібні лише прозорі умови. Зараз з перевізниками контракти укладають щороку. Тому їм просто невигідно купувати нові автобуси. А ми запропонуємо їм контракт на 5 років роботи. Але у тендерних умовах чітко буде прописано, що перевізник має закупити новий транспорт, з певною кількістю посадкових місць, з умовами для людей з інвалідністю, з кондиціонером. Тобто бізнес отримає гарантії, що він окупить свої вкладення, зможе заробити. А херсонці отримають новий та зручний громадський транспорт. Але перевізники мають розуміти, що їх робота буде пильно контролюватись – і стан автобусів, і якість перевезень. Якщо умови контракту будуть порушуватись, то перевізник залишиться без роботи.
– Зараз, аби бути успішним, потрібно йти в ногу з часом і встигати змінюватись. Майбутнє за інноваціями. Чому б і Херсону не стати не лише туристичною, а й інноваційною столицею України?
– На мою думку, було б незайвим при міській раді створити відділ інновацій. Бо у нас дуже багато креативних, талановитих людей, які постійно думають над вдосконаленням якихось процесів. Їм потрібне місце, де вони б могли презентувати власні розробки. Як знати, може хтось з них допоможе вирішити якісь проблеми в Херсоні. Наприклад, знайдуть використання для сухих гілок чи опалого листя, чи спосіб очистити Дніпро від сміття.
Аби люди не шукали кращої долі в інших містах і країнах, місцева влада повинна створити відповідні умови. Щоб оточуючі, коли дізнавались, що ти з Херсона, дивились із заздрістю, а не співчуттям.
– Зараз багато людей кажуть, що розчарувались у виборах і не збираються брати участь в голосуванні…
– Ми виходимо прибирати парки, аби там було чисто. Але багато хто не ходить на вибори. А це саме та відповідальна робота, яку ми маємо виконати, аби наше місто було гарним, доглянутим і розвиненим. Чомусь при виборі побутової техніки ми її прискіпливо вивчаємо, роздивляємось. Але при цьому ми зовсім халатно ставимось до вибору тих людей, які 5 років будуть розпоряджатись нашими грошима. Ми не дивимось їх біографію, не цікавимось хто у їх команді. А це все маркери, які нам чітко показують, що ось таких обирати неможна, бо вони будуть нас грабувати.
Успішні українські міста стали такими, бо мешканці обрали тих людей, які працюють задля розвитку населеного пункту. В усьому має бути комплексний і системний підхід: у спорті, бізнесі, розвитку міста. Тому я разом із командою йду робити наше місто комфортним і успішним. Херсон – місто, яким ми будемо пишатись!
Перший регіональний