Штраф за водіння без ременя безпеки зросте в 17 разів

6 лет назад 0

У Верховній Раді найближчим часом розглядатимуть новий законопроект, що передбачає збільшення покарання за ігнорування ременя безпеки.

Зараз штраф становить 51 грн, а згідно з новою постановою, він збільшиться майже в 17 разів — до 850 грн. Відповідний документ зявився на сайті парламенту, передає Gazeta.ua.

Йдеться про те, що високий рівень смертності і травматизму змушує переглядати вимоги до водіїв. За статистикою, щорічно на дорогах України гинуть майже 3,5 тис. людей, травмуються не менше 35 тис. А дані Всесвітньої організації охорони здоров'я показують, що ефективність ременів безпеки для порятунку життів становить 50% ДТП.

"Рівень користування ременями безпеки в Україні — найнижчий серед усіх країн Європи. Їх використовують тільки 15 відсотків водіїв, за даними дослідження кампанії "За безпечні дороги", проведеної 2017 року. Наприклад, у Франції 99 відсотків водіїв постійно користуються ременями безпеки, у Чехії — 97 відсотків, Словенії — 93 відсотки, Польщі — 83", — йдеться в документі.

В Європі сума штрафів суттєвіша, ніж в Укрїні. У Чехії за таке порушення стягують 77 євро, у Словенії — 120 євро, а у Франції — 135 євро.