Сімнадцять років українську армію грабували і розпродавали – висновок спеціальної комісії з питань розкрадання майна Збройних Сил

5 лет назад 0

Міноборони втратило сотні тисяч одиниць техніки та озброєння, а також десятки тисяч гектарів землі. Трьом екс-міністрам вже оголосили підозру. Справу нині розглядають слідчі Державного бюро розслідувань.

Двісті мільярдів доларів збитків, підрив обороноздатності, і як результат – анексія Криму і конфлікт на Донбасі. Тимчасова слідча комісія парламенту, що збирає факти розкрадань в Збройних силах оприлюднила такі попередні результати. Нардепи з’ясували – за кожного міністра оборони до 2014 року з армії зникали озброєння, техніка та земля.

За словами Генерального прокурора України Юрія Луценко, скорочення кількості необхідних для армії бойових танків, бмп, артилерії, літаків, спецзасобів, понтонів, автомобілів тощо призвело саме до того трагічного стану ЗС, який ми мали в 2014-му, а подекуди маємо і тепер.

Найбільше землі Міноборони, стверджує голова ТСК Іван Вінник, було розпродано за очільника відомства Анатолія Гриценка. Загалом за час його перебування на посаді було безоплатно відчужено 167 військових містечок, майже п’ять тисяч будівель і споруд та 15 тисяч гектарів землі.

Члени комісії також з’ясували, техніка продавалася за ціною в десятки разів нижчою за ринкову. За попередніми підрахунками держава недоотримала сотні мільярдів доларів через ці оборудки. Слідство у цій справі ще триває. Підозри вже оголосили трьом екс-міністрам – Єжелю, Саламатіну і Лебедєву. В діях решти очільників оборонного відомства Іван Вінник також вбачає злочинний умисел: «Їх безпосередня персональна відповідальність знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв'язку з подальшою російською агресією, яка відбулася в 2014 році, тому що українська армія була знекровлена, деморалізована, без техніки, без озброєнь, без одягу, без системи забезпечення інфраструктури, логістики тощо».

Генпрокуратура вже передала всі зібрані матеріали слідчим з ДБР і членам профільної ТСК. На черзі – повний аудит Держфінаудитслужби. Її експертні оцінки можуть лягти в основу ще кількох кримінальних справ проти екс-міністрів оборони, заявляють у слідчій комісії.