Субсидії по-новому: відповіді на 5 найпоширеніших запитань

5 лет назад 0

Багато сімей, які раніше мали субсидію не знають, чи потрібно знову подавати документи в управління соцзахисту.

Можливо, з 1 жовтня їм нарахують субсидію автоматично на весь опалювальний період до 30 квітня 2019 року?

Ми запитали про це Лесю Дронь, начальницю відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат міського управління соцзахисту.

— Кому субсидії й надалі нараховуватимуть автоматично, без подання заяви та декларації?

— Субсидії автоматично можуть призначатися тим родинам, які раніше отримували цю допомогу, — розповідає вона в коментарі газеті Експрес. — Та йдеться лише про сім'ї, члени яких (чоловік, дружина, неповнолітні діти) зареєстровані разом в одному помешканні.

— Але ж дуже часто дружина з дітьми зареєстрована в одному помешканні, а чоловік — в іншому, хоча проживають спільно. Як бути їм?

— Якщо чоловік і дружина зареєстровані в різних квартирах, то їхні доходи додають. Цю суму враховуватимуть до того домогосподарства, де вони реально живуть. Тож слід подати заяву і вказати в декларації всіх членів сім'ї. А у примітках зазначати, хто з осіб не проживає у помешканні. Далі ці факти перевіряє спеціальна комісія.

До слова, якщо йдеться про розлучених осіб, то вони можуть не вказувати в декларації інформацію про своїх колишніх. Та якщо в них спільна неповнолітня дитина, потрібно повідомити про неї, незалежно від того, з ким вона живе і де зареєстрована.

— А якщо в будь-кого членів сім'ї у власності є земельний пай, чи можна розраховувати на призначення субсидії?

— Наявність земельних паїв не впливає на це право.  Та якщо їх здають в оренду, то про ці доходи треба повідомити. Зрештою, як і про доходи від оренди іншого майна — квартири чи якихось засобів. Річ у тім, що тоді сукупний дохід може бути великим, і субсидії не нарахують. Адже цю допомогу одержують сім'ї, плата за комунальні послуги яких перевищує 15% їхнього сукупного доходу.

— Поясніть, за який період безробітний мав би сплачувати податки, щоб йому поризначили субсидію?

— Набути право на субсидії можуть і ті, хто не працює, але сплачує до бюджету єдиний соціальний внесок (ЄСВ) — 22%  мінімальної зарплати (819 гривень). За три місяці це 2457 гривень. Тоді зараховують і страховий стаж до пенсії.

Щоб почати сплачувати ЄСВ, потрібно звернутися до Державної фіскальної служби та укласти договір про добровільну сплату ЄСВ щомісяця. Якщо одержувач субсидій припинить сплату внесків, йому доведеться повернути повну суму  отриманих виплат за період з часу їх призначення.

— Чи існують інші умови, за яких можуть нарахувати субсидії сім'ї, де є безробітні працездатного віку?

— Такій сім'ї субсидію призначають лише за рішенням комісії при органі соцзахисту у випадку, якщо працездатна особа не  може працювати. Наприклад, хворіє, але хвороба не входить до числа тих, через які особу визнають інвалідом (як-от алкоголізм). Проте цей діагноз має підтвердити не один лікар, а медкомісія.