Троє бійців «Омеги» свідчили про розстріли на Інститутській: деталі, нові факти, неузгодження

5 лет назад 0

У Святошинському суді Києва допитали трьох бійців загону спеціального призначення внутрішніх військ "Омега", які були задіяні на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року,  у день розстрілів під час Революції Гідності.

У справі, в якій допитували свідків, на лаві підсудних — п’ятеро бійців роти спеціального призначення (так званої "чорної роти") "Беркуту": Павло Аброськін, Сергій Тамтура, Сергій Зінченко, Олег Янішевський та Олександр Маринченко. Їх обвинувачують у вбивстві 49 людей 20 лютого 2014 року.

Insider зібрав усі деталі свідчень трьох бійців "Омеги", а також їх командира Анатолія Стрельченка, який свідчив раніше. Ось що з цього вийшло.

20 лютого. Жовтневий палац

За два тижні до 20 лютого командир "Омеги" Анатолій Стрельченко передав групу своїх бійців у підпорядкування підрозділу західного територіального управління внутрішніх військ, яким керував полковник Юрій Дремух.

(Юрій Дремух — станом на квітень цього року полковник національної гвардії. Президент України у квітні нагородив його орденом Богдана Хмельницького III ступеня, а в 2015 — орденом “За Мужність” ІІІ ступеня. Нині Дремух є у списку свідків, який подавали до суду представники потерпілих. Чи допитуватимуть його в суді, прокурор Яніс Сімонов поки не повідомляє).

До групи входили чотири бійці:

  • Командир групи Олександр Півненко. Мав із собою табельний пістолет Форт-14, помпову рушницю Форт-500, гранати сльозогінної дії "Терен-7".
  • Снайпери Сергій Красний та Андрій Гаврищук. Красний мав із собою СВД (також на озброєнні були снайперські комплекси іноземного виробництва TSM 308. Із такої зброї був убитий учасник протестів Олександр Храпаченко. Це підтвердила експертиза в іншій кримінальній справі, де фігурує снайпер “Омеги”). Яка зброя була у Гаврищука поки невідомо, його ще не допитали в суді.
  • Кулементник Володимир Косенко. Мав із собою кулемет ПКМ та 2 тисячі патронів до нього (“омегівці” називають своїм завданням охорону громадської безпеки. Судячи зі свідчень, “охороняти безпеку” мали кулеметом з 2 тисячами набоїв).  

20 лютого група разом із військовими західного територіального управління знаходилась у Жовтневому палаці. Вони мали не допускати протестувальників до солдатів строкової служби.

Для цього, за словами Півненка, використовували сльозогінні гранати.

На питання, чи прив’язували до них якісь гайки, шурупи чи цвяхи, Півненко каже:

"Звісно, ні. Це дикість якась".

Вранці 20 лютого (точний час не пам’ятає жоден з трьох допитаних бійців) протестувальники прорвали лінію силовиків "та підійшли близько до Жовтневого палацу". Згідно з опублікованими відео, силовики почали відходити близько 9:15 ранку.

"Люди зламали стрій і пішли на штурм Жовтневого. Почався шум, паніка, всі почали виходити з приміщення. Дивлюсь у вікно: всьо, треба зматувати", — розповів Півненко.

На другому поверсі він зустрів 20 строковиків, які були без командира. Півненко вивів через центральний вхід Жовтневого палацу. Поруч він бачив автобус "ПАЗ", який "начебто, починав горіти".

Цікаво, що і Півненко, і кулементник Косенко сказали, що виходили одними з останніх. Косенко забарився, бо збирав свої коробки з набоями для кулемету.

При цьому, Півненко вийшов через центральний вхід, а Косенко – через бокові двері. Кулеметник вказав, що двері Жовтневого палацу горіли, хоча таких фактів раніше не встановлювали і жодне відео про це не свідчить. За даними Insider, оглядом місця подій також не встановлено горіння дверей Жовтневого палацу.

На одному з відео видно, що з бокових дверей Жовтневого палацу виходять люди у формі і сідають у білу машину. За даними Insider, вона належить командиру снайперів ВВ Сергію Асавелюку (Момент на відео з 1-40).

На відео також є моменти, коли гупа спецпризначенців несе явно важкі сумки, схожі на ті, в яких переносять зброю і набої. При цьому невідомо, чи є група людей на відео саме тими “омегівцями”, які свідчили в суді.

На боковому виході з Жовтневого палацу можна побачити близько 10 вибігаючих спецпризначенців. Це явно більше за "групу з чотирьох", про яку розповідали “омегівці”.

У суді свідки зазначили, що бачили момент поранення "беркутівця", якого підхопили його колеги. Ймовірно це був загиблий беркутівець Микола Семесюк, під яким, при спробі евакуювати, розірвалась ймовірно, його ж граната (цей момент є на відео з 6-13).

Що бачили навколо

Свідки з "Омеги" важливі для слідства, бо були біля Жовтневого палацу саме в той період, коли "беркутівці" за даними слідства, стріляли по протестувальникам. А також свідки були на бетонній барикаді, звідки, ймовірно, також велись обстріли по мітингувальникам пізніше.

Про відхід від Жовтневого до барикади "омегівців" детально розпитували в суді.

За словами командира Анатолія Стрельченка, 20 лютого бійців "Беркуту" привезли на білих автобусах "Богдан". Вони були в чорних формах з жовтими пов’язками на плечах. Всього чоловік 50.

"У них були автомати Калашникова, короткоствольна вогнепальна зброя, снайперські гвинтівки, по-моєму, кілька кулеметів", — сказав Стрельченко.

Всі троє бійців вказують, що чули постріли. Півненко сказав, що під час того, як лунали постріли, "беркутівці" з жовтими пов’язками (такі повязки мали бійці "чорної роти") дивились донизу – на початок Інститутської. Там були протестувальники.

Косенко, натомість, бачив, що ці ж бійці "стріляли по клумбах" на протилежній від Жовтневого палацу стороні Інститутської. Ось тільки клумб на тій стороні немає, а лише невеликі шматки землі під окремими деревами (приблизно метр на метр).

Пізніше Косенко уточнив, що "беркутівці" нібито стріляли в землю. А снайпер Сергій Красний ще на досудовому слідстві стверджував, що в напрямку Майдану стріляли "особи з жовтими повязками на руках".

Протестувальників зі зброєю свідки не бачили. На питання, чи були якісь підстави у силовиків відкривати вогонь, всі троє однозначно відповіли: підстав не було. Лише Півненко намагався пом’якшити свою відповідь:

"Ну я не знаю, що ті люди ("беркутівці") бачили. Може якусь загрозу…".

Всі "Омегівці" відходили від Жовтневого палацу вгору до Банкової, де пізніше в них був збір.

Весь день вони провели поблизу бетонної барикади. Косенко з кулеметом розташувався на барикаді, а Красний зі снайперською гвинтівкою – поруч.

Снайпер стежив за готелем "Україна". Це була його зона відповідальності.

"Була інформація, що із готелю можуть вести вогонь. Моя задача була спостерігати та доповідати. Спостерігав візуально, коли помічав якийсь рух, починав дивитись у приціл.

Дивився, починаючи з другого поверху. Пострілів не помічав", — розповів Красний.

Подібне говорив і командир Анатолій Стрельченко:

"Крім спалахів у вікнах готелю "Україна" ми нічого не бачили. Було припущення, що це можуть будуть спалахи фотоапаратів. Обстрілювати невідому ціль немає сенсу".

Кого бачили "омегівці"

Під час досудового слідства Стрельченко чітко говорив, що бачив поблизу барикад керівника спецроти Дмитра Садовника, кажуть прокурори. Натомість у суді ці обставини пригадати не міг.

Командир групи Півненко сказав, що Садовника не бачив. Натомість його бачили Красний і Косенко. Останній впізнав Садовника навіть у масці, бо в того була вада руки. Та й "командира відразу видно".

На питання, чи бачив підсудних на барикадах, Стрельченко відповів, що, можливо, бачив Янішевського, і можливо, спілкувався з ним. Точно не пам’ятає.

Троє бійців "Омеги" підсудних в обличчя не знали. Натомість Півненко сказав, що бачив поруч із "беркутівцями" з жовтими пов’язками людину в іншій формі – синій.

За версією слідства, це може бути один з обвинувачених – Олег Янішевський. На одному із відео також зафіксовано, як ця людина стріляє з автомата Калашникова.

Усім трьом свідкам у суді показали відео з бетонної барикади, де розміщувались силовики. Вони підтвердили, що бачили там "людей у чорній формі з жовтими пов’язками".   

Чому потрібні слідчі експерименти

Представниця потерпілих Євгенія Закревська у коментарі Insider відзначила важливість показів свідків.

"Свідки детально розповіли про події 20 лютого та доповнили картину того, що відбувалося", — каже адвокат Євгенія Закревська.

Також вона відзначає, що перевірити достовірність їх слів та, можливо, відкрити ще якісь нові обставини, можна було б під час слідчого експерименту. Однак, як зазначили всі троє свідків, такі слідчі дії з ними не проводили.

Прокурор Яніс Сімонов розповів Insider, що ймовірно тоді слідство вважало важливішим отримання усних пояснень та проведення інших слідчих дій.

"В іншому кримінальному провадженні буде вирішуватись питання про проведення разом з ними слідчих експериментів, тому що вони були на місці і можуть відкрити деякі обставини. Це буде в великому [фактовому, — ред] кримінальному провадженні по всіх обставинах Революції Гідності, а також у окремому провадженні щодо загибелі працівників правоохоронних органів", — зазначив Сімонов.

Наступне засідання у цій справі відбудеться 4 червня.