Трудовий кодекс може суттєво змінитися вже в червні

7 лет назад 0

Проект Трудового кодексу,…

Про це УНН повідомила голова профільного парламентського комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.  

“Якщо говорити про те, що зараз наближаються свята, то травневі свята залишаться (у випадку ухвалення проекту нового Трудового кодексу — ред.), але не в повному обсязі, тому що там є поправка деяких народних депутатів, яка була підтримана робочою групою на доопрацюванні до другого читання Трудового кодексу, якою 2 травня як свято пропонується не підтримувати. Що стосується відпусток, до відпустка буде 28 діб. Тобто вона буде збільшена і стане такою, як в європейських державах”, — сказала народний депутат.  

Крім того, за словами Л.Денісової, буде враховано багато положень міжнародної конвенції Міжнародної організації праці, яка була ратифікована нашою державою, і будуть збільшені права як працівників, так і профспілкових організацій. Також будуть враховані всі ті норми, які надають право профспілковій стороні втручатись у звільнення працівників, захищати їх, а роботодавцю — обов’язково погоджуватися з ними.  

У цьому законі багато новел, але й лишаються і всі ті норми, які зараз є в законі про працю і не порушують права людей, вважає Л.Денісова.  

“Зараз говорять про те, що нібито порушуються права громадян і покращуються права роботодавців. Це кажуть ті, хто не читав цей проект Трудового кодексу, хоча він опублікований і на сайті комітету, і на сторінці у Facebook, і той, хто говорить зараз, що, мовляв, буде проводитися відеоспостереження, то спостереження буде тільки за тими, і то за попередньою згодою працівника, у тих галузях нашого виробництва, які потребують цього. Наприклад, це друкування коштів, це виробництво діамантів”, — сказала парламентар.  

Вона додала, що роботодавці будуть попереджати робітника, що його праця буде пов’язана з тим, що на його робочому місці за ним буде вестися відео спостереження. “І якщо людина не погоджується на це, то людина просто буде займати іншу посаду і виконувати іншу роботу. Безумовно, відеоспостереження не стосується тих місць, де це вже є втручанням в особисте життя людини”, — зауважила Л.Денісова.  

Говорячи про суперечливі норми проекту Трудового кодексу, нардеп сказала, що на сьогодні багато обговорюється питання щодо недопущення дискримінації, недопущення обмежень права людини на працю через, в тому числі, сексуальну орієнтацію. Але це є норма, яка в європейських країнах діє і вона діє в Кодексі законів про працю, який є уже два роки, і Верховна Рада прийняла таке рішення.  

Л.Денісова зазначила, що документ можна було прийняти в червні поточного року. У той же час вона спрогнозувала важке ухвалення Трудового кодексу, “тому що було внесено понад 1 тис. 900 поправок і тому, якщо кожен депутат захоче поставити свою поправку на підтвердження, то ви знаєте, як важко буде проходити голосування”.  

Як повідомлялося раніше, у першому читанні законопроект щодо Трудового кодексу був ухвалений Верховною Радою 5 листопада 2015 року.