В Україні кардинально змінять профтехосвіту: основні новації

6 лет назад 0

Серед основних цілей – випускники, що відповідають запитам ринку праці; модернізоване освітнє середовище; багатоканальне фінансування та управління на місця.

Проект концептуальних засад «Сучасна професійна освіта» сьогодні, 22 травня, схвалила колегія Міністерства освіти та науки, передає Zik.ua.

Документ стане основою концепції професійно-технічної освіти.

«Якісна професійна освіта можлива за умови, коли є сучасне обладнання, інноваційний педагог та кваліфікований майстер. Тривалий час інвестиції у профтехосвіту були обмеженими, що й призвело до зниження престижу цього напряму серед українців. Однак вже сьогодні ми маємо ствердити думку, що здобуття професійно-технічної освіти – не форма соціального захисту, а реальна економічна інвестиція в особистість», – сказав заступник міністра освіти та науки Павло Хобзей.

У відомстві певні, що професійну освіту слід популяризувати серед абітурієнтів, адже нині лише 14% випускників шкіл здобувають професійну освіту, а решта орієнтується на отримання вищої. У Міносвіти зазначають, що в Європі подібний показник становить 40%, а в Чехії, Хорватії, Австрії та Фінляндії – 70% та більше.

Для створення нового іміджу профосвіти, а також підвищення кваліфікації робітників у кожному регіоні обіцяють відкрити багатофункціональні центри професійної досконалості. На їхній базі навчатимуть високотехнологічним професіям, надаватимуть фахову передвищу освіту. Майбутні центри мають стати платформою для співпраці закладів ПТО, місцевих органів влади та роботодавців.

Фінансування підготовки кадрів планують здійснювати з кількох джерел – місцевого та державного бюджетів, за кошти приватних осіб та підприємств. Також окремо приписана можливість використання грантів чи благодійної допомоги.

«Професійна освіта має фінансуватися з обласного бюджету, оскільки на місцях краще розуміють і знають, яких кадрів не вистачає регіону. Усе це передбачено реформою децентралізації. Але серед інших джерел фінансування ми пропонуємо підтримку з держбюджету для професій загальнодержавного значення. Нині таких маємо 25, але у вересні плануємо розширити цей список. Також можна розглядати ресурси інших міністерств та відомств, які є замовниками певних професійних послуг», – зазначив Хобзей.

Задля відповідності профосвіти запитам ринку праці впровадять компонент соціального партнерства. Його ключовим учасником буде роботодавець, який формує професійні стандарти та допомагає у реалізації дуальної освіти (здобуття освіти на робочому місці). У межах соцпартнерства також визнаватиметься неформальна та інформальна освіта.

Підвищити якість освіти хочуть завдяки модернізації освітнього середовища, залучення до навчання працівників з виробництв та сфери послуг, стимулювання професійного розвитку педагогів закладу. Також створюватимуть необхідні навчальні умови для людей з особливими освітніми потребами.