В Україні набув чинності наказ МВС щодо захисту постраждалих від домашнього насилля

6 лет назад 0

В Україні набув чинності наказ Міністерства внутрішніх справ, який дозволяє правоохоронцям виписувати термінові приписи кривдникам та захистить потенційних жертв.

Подробиці в ефірі "Прямого" розповів радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

"На превеликий жаль ситуація в Україні з домашнім насиллям давно набула глобальних масштабів. Оскільки криміналізація по фактам домашнього насилля наступає з початку 2019 року, тобто по таким речам будуть в тому числі і тюремні вироки. Наразі, щоб запобігти таким випадкам, МВС видало наказ щодо можливості виписувати правоохоронцям терміновий припис, щоб убезпечити жертву насилля від контактів з потенційним кривдником. 13 вересня цей наказ набув чинності і він дуже важливий для змін Кримінального кодексу України, які будуть чинні з початку 2019 року", — повідомив він.

Він додав, що від сьогодні правоохоронці, які приїздитимуть на виклики щодо вчинення домашнього насилля, зможуть подбати про безпеку жертви виписавши кривднику терміновий припис, який діятиме протягом 10 діб.

"Такий припис накладатиме на порушника забов’язання залишити місце проживання поряд з потенційною жертвою. Жертва зможе здійснювати процесуальні дії, звертатися до адвокатів та до суду. Безперечно ми вважаємо, що таким чином можливо убезпечити потенційних жертв і це надзвичайно важливо", — додав Шкіряк.