У Кабміні розповіли, як зростатиме зарплата педагогів з наступного року

5 лет назад 0

Зарплата педагогічних працівників буде зростати приблизно на півпрожиткового мінімуму на рік з 2020 по 2023 роки.

Про це заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич під час засідання уряду, передає кореспондент УНН.

"Ми вважаємо, що потрібно відійти від єдиної тарифної сітки та для сфери освітньої створити окремі умови оплати праці, які більше віддзеркалюють потреби освітньої системи. Тому, базуючись на цій меті, а, крім того, керуючись законом про освіту, ми вирішили прив’язку зробити до прожиткового мінімуму, який змінюється і віддзеркалює економічну ситуацію в країні… Зараз ми пропонуємо план, як вийти до 2023 року на норми закону – 4 прожиткові мінімуми. Наш план: 2020 року цей мінімальний оклад – 2,5 прожиткових мінімумів, 2021 – три прожиткові мінімуми, 2022 – 3,5 і з січня 2023 – 4 прожиткові мінімуми", — зазначила Гриневич.

За її словами, за законом про освіту, до 2023 року зарплата освітян має досягти рівня 4 прожиткових мінімумів. Наразі мінімальний посадовий оклад у сфері освіти становить 1,7 прожиткових мінімумів. Крім того, фахівець буде отримувати додатково кошти на оздоровлення і винагороду за роботу. Таким чином середньорічна зарплата складе 7427 грн на місяць.

При цьому, вона додала, що між групами педагогічних працівників має також бути збільшення кожної наступної групи на 10% у порівнянні з попередньою.

Таким чином, за словами міністра, молодий вихователь дитсадка буде отримувати на місяць не нинішню мінімальну зарплату в 4175 грн, а 6369 грн. За її словами, це буде зроблено за рахунок скасування надбавки за престижність, яку призначають органи місцевого самоврядування на свій розсуд, і збільшення розміру посадового окладу.

Досвідчений же вихователь отримуватиме понад 9 тис. грн на місяць. Зарплата молодого вчителя становитиме 7643 грн без урахування надбавок і 8701 грн – із надбавками. Вчитель вищої категорії отримуватиме 10,5 тис. грн на місяць.