У Раді склали рейтинг “чемпіонів” по парламентській корупції

7 лет назад 0

Комітет Верховної Ради з питань боротьби з корупцією склав рейтинг парламентських фракцій і народних депутатів, які найчастіше реєструють законопроекти з ознаками корупції.

Про це повідомив заступник голови парламентського комітету, позафракційний депутат Борислав Береза в блозі на сайті “Обозреватель“.

Береза нагадав, що основна діяльність комітету – аналіз кожного законопроекту, який надходить до Ради, на наявність корупційних ознак. За його словами, з 4511 проаналізованих законопроектів 362 були визнані корупціогенними і заблоковані.

За результатами роботи комітету з’ясувалося, що найбільше таких законопроектів подавали БПП (134), “Опозиційний блок” (90) і “Народний фронт” (70). Найменше “корупційних” законопроектів подала Радикальна партія Олега Ляшка (9). Тут варто зазначити, що в разі, якщо авторами законопроектів була група депутатів з різних фракцій, то авторство визначалося по фракційності перших двох депутатів-авторів.

У комітеті також встановили “Індекс корупційності” (ІК) і проаналізували співвідношення кількості законопроектів, які були визнані корупційними, до кількості депутатів у кожній фракції.

У “Опозиційного блоку” ІК склав 2,093; у депутатської групи “Відродження” – 1,412; у депутатської групи “Воля народу” – 1,346 на одного депутата фракції. Найменший індекс знову у Радикальної партії Олега Ляшка – 0,45. Є також лідери-особистості за кількістю корупційних законопроектів: Євген Мураєв, Вадим Рабинович і Антон Яценко. Жодного з депутатів від Радикальної партії Олега Ляшка немає в цьому переліку.

Рівень корупційних ризиків в законопроектах, які подає Кабінет міністрів, поступово зменшується.

Зараз у Верховній Раді робоча група розробляє проект закону “Про антикорупційну експертизу”, покликаний перекрити парламентські механізми узаконення злочинних схем.

Нагадаємо, в   середньому кожен другий законопроект Верховної Ради VIII скликання отримує негативні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради, а більшість законопроектів “Батьківщини” виявились неякісними.