Україна візьме участь у міжнародному обліку дельфінів у Чорному морі (інфографіка)

5 лет назад 0

Дельфінів у Чорному морі порахують з повітря на спеціальних літаках. 

Робити це будуть люди, які мають спеціальні знання та добре знаються на морській темі. Насправді цей масштабний авіаоблік відбудеться завдяки проекту ЄС. У ньому беруть участь 5 країн (Болгарія, Румунія, Туреччина і Монако) і Україна серед них. Про це повідомляє сайт Національно-природнього парку "Нижньодніпровський".

І на цьому “морські” новини не закінчуються, адже нещодавно Мінприроди отримало підтвердження, що унікальний проект із дослідження стану акваторії Чорного моря ЄС/ПРООН EMBLAS-Plus буде продовжено. І Україна, як і минулого, разу буде активною учасницею цих досліджень.

В обох проектах нашу державу представлятимуть науковці Українського наукового центру екології моря Міністерства екології та природних ресурсів України, а до проекту EMBLAS-Plus долучиться також Інститут морської біології НАНУ.

«Маємо суперечливу інформацію про кількість дельфінів у Чорному морі, але очевидно, що є проблеми із їх захистом. Вони стосуються не лише України. Тішить, що наші науковці також візьмуть участь у цьому проекті. Крім авіаційного обліку, буде проведено моніторинг кількості загиблих дельфінів у рибальських сітках. Тут передбачається і анкетування рибалок та спостерігачів на рибальських суднах, і обстеження мертвих дельфінів, яких хвилі викидають на берег. Ці дані вкрай необхідні для вироблення заходів із попередження загибелі цих унікальних морських тварин», – пояснив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.