Уряд прибрав з проекту бюджету на 2018 рік спецфонд з конфіскованих грошей

6 лет назад 0

З проекту державного бюджету на 2018 рік зник спеціальний фонд, в який надходили кошти, конфісковані від корупційних злочинів.

Про це йдеться в тексті законопроекту, оприлюдненого на сайті Верховної Ради України.

По факту, “корупційні” гроші, які мали спрямовувати на спеціально визначені напрямки (насамперед, оборонний), тепер розчиняться на загальних казначейських рахунках.

 “Спеціальний фонд “Конфісковані кошти та кошти, отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення” передбачав, що повернення корупційних активів буде прозорим і підконтрольним процесом. За відсутності такого механізму гроші йтимуть в загальний фонд державного бюджету, тобто, по суті, змішаються з іншими надходженнями і відстежити їх використання буде неможливо”, – пояснює зміни в законі юрист Центру протидії корупції Тетяна Шевчук.

Нагадаємо, що в 2017 році до спецфонду надійшло 29,668 млрд грн від конфіскації «активів Януковича». Центр протидії корупції з’ясував, що попри публічні заяви про підвищення обороноздатності, активи здебільшого пішли “соратникам” Президента. Зокрема, майже 2,5 млрд за квітневим рішенням Кабміну віддали на «підтримку аграріїв» – бізнес-імперіям Юрія Косюка і Олега Бахматюка.

“Ймовірно, «корупційний» фонд був створений спеціально задля такого перерозподілу арештованих в 2014 році 1,5 млрд доларів облігацій, – стверджує Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції. — Оскільки гроші будуть «освоєні» належним чином цього року, потреба «підвищувати обороноздатність» за рахунок корупційних статків відпала. Яка доля очікує на інші «активи Януковича», якщо їх все ж таки конфіскують у 2018 році, – невідомо.

Прес-служба Центру протидії корупції