З 1 грудня податкові накладні складаються за новою формою

5 лет назад 0

До уваги підприємців — нові зміни від Державної фіскальної служби.

Міністерством фінансів України наказом від 17.09.2018 №763 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307» (далі – Наказ №763) затверджено зміни до форми податкової накладної, розрахунку коригування і порядок їх заповнення.

Згідно зі змінами, у податковій накладній необхідно буде зазначати податковий номер платника податку відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів».

При цьому, рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється у разі:

  • — постачання товарів або послуг отримувачу чи покупцю, який не зареєстрований як платник податку на додану вартість (далі – ПДВ);
  • — здійснення операцій із вивезення товарів за межі митної території України;
  • — складання податкової накладної отримувачем або покупцем послуг від нерезидента, місце постачання яких розташовано на митній території України;

— складання податкової накладної за операціями з ліквідації основних засобів за самостійним рішенням платника податку, переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих, здійснення операцій із постачання товарів або послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;

  • — складання податкової накладної на суму збільшення суми компенсації вартості товарів або послуг, у разі якщо на дату такого збільшення покупцю анульовано реєстрацію платника ПДВ;
  • — складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій;
  • — складання зведених податкових накладних покупцям — особам, не зареєстрованим платниками ПДВ.

Крім того, як у податковій накладній, так і у розділі Б додано графу розрахунку коригування «Сума податку на додану вартість» (графи 11/14 відповідно). Відсутність цього показника в окремих випадках призводила до труднощів із наступним коригуванням конкретної товарної позиції. Щоб мінімізувати ризики допущення порушень при складанні наступних розрахунків коригування, до кожної товарної позиції було введено цю додаткову графу у розділі Б. Тобто, сума ПДВ визначатиметься за кожною операцією з постачання товарів/послуг, яка відображається у податковій накладній окремим рядком. Цей показник розраховується автоматично.

У Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» (далі — Порядок №1307), визначено, що у разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» замість позначки «Х» потрібно буде зазначати код ознаки:

  • — «1» у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п.198.5 Податкового кодексу України;
  • — «2» у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п.199.1 Податкового кодексу України;
  • — «3» у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п.15 Порядку №1307;
  • — «4» у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п.19 Порядку №1307.

Крім того, оновлення Порядку №1307 передбачено у частині складання розрахунків коригування.

Для виправлення помилок у реквізитах заголовної частини податкової накладної, які не заважають ідентифікувати операцію, якщо, наприклад, помилилися у назві платника, достатньо направити розрахунок коригування із виправленими даними у заголовній частині, без заповнення розділів А і Б.

Серед змін, які стосуються виключно форми розрахунку коригування, запроваджене поле для зазначення інформації про зайво складені податкові накладні. Також колонку «Причина коригування» у розрахунку коригування замінено колонкою «Код причини». Тобто, у подальшому зазначається тільки номер, який відповідає певній причині коригування.

Наказ №763 набуває чинності з 1 грудня 2018 року (крім абз.2 п.6 та п.8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набувають чинності з 1 січня 2020 року).