За допомогою КП «ХЕСКО» Херсонський маслозавод робить кроки до енергоефективності

5 лет назад 0

Комунальне підприємство «Херсонська енергосервісна компанія» (КП «ХЕСКО») стало комунікативною платформою під час реалізації у Херсонській області проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», який виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

У рамках проекту шість студентів Херсонського національного технічного університету (ХНТУ) допомагатимуть КП «ХЕСКО» робити енергоаудит херсонських підприємств.

Зокрема студент п’ятого курсу Владислав Умнов, який навчається за спеціальністю «Нетрадиційні і відновлювальні джерела енергії», працюватиме над енергоаудитом на ТДВ «Херсонський маслозавод».

Як розповів головний інженер цього підприємства Костянтин Шадренко, завод від участі у проекті GIZ чекає вирішення дуже серйозних проблем у сфері енергоспоживання.

«Хочемо виявити слабкі місця, — каже Костянтин Шадренко. — Найбільш проблемне місце на підприємстві з точки зору енергоспоживання – компресорна ділянка. На неї приходиться щонайменше чверть електроенергії, яку загалом споживає підприємство. А влітку, під час найбільшого навантаження на виробничі потужності, — до 40-ка відсотків. Компресори – важлива складова технологічного процесу, вони використовуються для охолодження камер, де зберігається готова продукція, а також – у процесі виготовлення хладагенту, необхідного для певних етапів технологічного процесу. Потужність кожного з наших трьох компресорів – 55 кВт/год. До того ж для роботи кожного компресора потрібен насос оборотної води потужністю 18,5 кВт/год. Для транспортування хладагенту також необхідні насоси, їх потужність – від 7,5 до 18 кВт/год».

За словами головного інженера Херсонського маслозаводу, енергоефективність – одна з необхідних складових успішної роботи.

Так, щоб заощаджувати кошти на опалення виробничих приміщень і не підвищувати собівартість продукції, котельня заводу переобладнана з газу на тверде паливо. Зараз використовуються дрова. Також встановлений економайзер — теплообмінник, в якому вода перед подачею в котел підігрівається газами, що виходять з котла.

Як розповів студент ХНТУ Владислав Умнов, він вже оглянув обладнання на підприємстві, обговорив з головним інженером приблизний обсяг робіт з енергоаудиту.

«Перший етап, — каже Владислав, — ретельне вивчення стану справ, чим я зараз і займаюся».

Він зазначив, що ця робота – дуже хороша школа для молодого фахівця з енергетичної спеціальності і водночас – дуже перспективний напрямок для подальшого кар’єрного зросту.  

Нагадаємо, шість підприємств Херсонщини, за результатами розгляду заявок на участь у Проекті «Консультування підприємств щодо енергоефективності», було відібрано для проведення безкоштовного енергоаудиту.

Загалом, Проект отримав близько дев’яноста заявок від українських підприємств у чотирьох галузях: хлібопекарська, молочна, машинобудівна та виробництво неметалевих будівельних матеріалів. Після детального аналізу аплікаційних форм Проектом було прийнято рішення провести енергоаудит на 65 підприємствах. Серед них – шість херсонських.

  • ПрАТ «Херсонський хлібокомбінат», м. Херсон;
  • ФОП Урсуленко Олексій Анатолійович, смт. Антонівка;
  • ТДВ «Херсонський маслозавод», м. Херсон;
  • ТОВ «Механічний завод», м. Херсон;
  • ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод», м. Херсон;
  • ПАТ «Таврійська будівельна компанія», м. Херсон.

Такий результат став можливим завдяки спільним зусиллям КП «Херсонська енергосервісна компанія», обласної та міської влади. Реалізовано проект у рамках Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Херсона.

Також нагадаємо, що студенти ХНТУ Катерина Путінцева, Олексій Васильченко, Владислав Умнов, Павло Давиденко, Богдан Коханіч і Богдан Нестеренко, які навчаються на 4-му та 5-му курсах за спеціальністю «Нетрадиційні і відновлювальні джерела енергії», разом з експертами КП «ХЕСКО» і слухачами німецької програми з енергоощадження EUREM «Європейський енергетичний менеджер» в Україні робитимуть енергоаудит херсонських підприємств. Мета цієї роботи – оптимізація споживання підприємствами різних видів енергії. Це не тільки поліпшить економічне становище підприємств, зробить їх більш привабливими для інвесторів, а й піде на користь екологічній ситуації. Бо оптимальне споживання енергоресурсів – це й запобігання їх надмірному виробництву, яке, як загальновідомо, дуже шкідливе для довкілля.