За період президенства Порошенка громадянства України позбавили 16 тисяч осіб – депутат

7 лет назад 0

В автора «мирного…

Про це повідомила 5 травня прес-служба Державної міграційної служби. Вона уточнила – матеріали щодо Артеменка надані прокуратурою через МВС. Раніше депутат від «Радикальної партії Олега Ляшка» Дмитро Лінько оприлюднив документ про нібито позбавлення громадянства 5 осіб, де також було прізвище екс-заступника голови Одеської ОДА Одещини Саші Боровика.

– Пане Боровик, ви встигли прокоментувати інформацію про припинення вашого громадянства України. Ви сказали, що оскаржуватимете це рішення. Якщо це так, як саме будете оскаржувати?

Саша Боровик: Я дізнався вчора з «Фейсбуку», що президент позбавив мене громадянства. Моя позиція досить проста: я народився українцем, я народився в Україні, я – громадянин України. І ні президент чи хтось інший не може з цим щось зробити. Це зі мною на все життя.

Саша Боровик 

Я думаю, що в Україні я не зможу довести свою позицію в суді, бо я не вірю українським суддям. І скоріше за все, я звернуся до Європейського суду з прав людини, бо це моє право, з яким я народився і ніхто не може в мене його забрати.

– А ви, крім українського громадянства, маєте ще якесь? Уточніть зараз.

 

Саша Боровик: Я приїхав в Україну у 2015 році, я приїхав сюди громадянином Європейського союзу – громадянином Німеччини. В той час йшли перемовини між мною, Німеччиною і українським урядом. Запросити мене – було політичним рішенням. І так само це було політичним рішенням з боку німецького уряду – дозволити мені бути подвійним громадянином. Тобто, коли я приїхав до України, я вже був німецьким громадянином, я приїхав з діаспори, якщо так можна сказати.

– Пане Боровик, українські закони чинні для всіх, зокрема, для високопосадовців. Одне ж громадянство має бути, правильно?  

Саша Боровик: Взагалі, ні. Українська Конституція не дозволяє позбавляти громадян України громадянства. Є підзаконні акти, на основі одного з них можна забрати громадянство, якщо людина вступила в інше громадянство. Я не вступав в інше громадянство, я вже приїхав громадянином Європи.

– З оточення Міхеїла Саакашвілі, колишнього голови Одещини, вашого колишнього керівника вже почали з’являтися коментарі, що нібито він може бути наступним в такому ось переліку позбавлених громадянств. Як ви вважаєте, таке може статися?

Саша Боровик: Якщо є один прецедент, то може бути й другий. І це дуже важливо, бо треба дивитися на ситуацію не як на ситуацію Саші Боровика, чи Артеменка, чи когось іншого. У нас є прецедент, коли президент своїм наказом, без якогось юридичного процесу, позбавив людей громадянства. Це є прецедент. Це значить, що це можливо, але це не є демократично.

Тобто тепер будь-хто може «загубити» громадянство. І мені здається, коли президент так робить, він посилає сигнал Саакашвілі, бо він став досить сильним рупором, опозиціонером в країні. Це не подобається Порошенку.

– Пане Білоцерківець, ви посилаєте сигнал чи ні з вашого політичного блоку опонентам?

 

Дмитро Білоцерковець: Жодного сигналу не посилаю. З повагою ставлюся до Сашка Боровика. Дійсно, це дві різні ситуації: стосовно Артеменка і стосовно Боровика. Як я зрозумів, Боровик отримав українське громадянство вже після того, як у нього було німецьке. В принципі, він не отримував добровільно інше громадянство після отримання українського.

 

Але якщо він хоче захищати свої інтереси, я б з такою неповагою до українського суду не ставився. Європейський суд має бути вже після того, як будуть пройдені всі інстанції українського суду. Я не знаю, яким чином він збирається подавати до Європейського суду, якщо він трактує себе громадянином України, не пройшовши спочатку всі інстанції українського суду.

– Пане Опанасенко, а ви особисто не боїтеся, що якщо ви не будете подобатися владі, то вас позбавлять громадянства?

Олександр Опанасенко: По-перше, у мене немає інших громадянств, окрім як українського. Взагалі, тут якась правова колізія виходить. Моє ставлення таке: якщо народні депутати чи держслужбовці, чи просто виборні посади, мають подвійне громадянство – вони не повинні займати ці посади. Це моє приватне бачення. І в принципі, я виступаю за прийняття того закону щодо громадянства, але не в тій редакції, в якій подав президент. Тому що в тій редакції це зачіпає всіх і фактично це торкнеться більш ніж 20 мільйонів українців.

Олександр Опанасенко 

 

– А які там основні норми?

Олександр Опанасенко: Головне те, що він розповсюджується на всіх, хто має подвійне громадянство. Це головна проблема. Я не думаю, що Україна така потужна, що може так сильно розкидатися людьми. Це найголовніше. Ми маємо, навпаки, створювати умови, щоб українці поверталися до України. Нам треба боротися з корупцією, створювати інвестиційну привабливість нашої країни, а не розкидатися людьми.

– Наскільки можна зрозуміти з указу президента щодо Артеменка, Боровика, то йдеться про 106 статтю Конституції. Пане Дмитре, це коректно?

Дмитро Білоцерковець: Президент висловив позицію стосовно закону про подвійне громадянство і що це буде стосуватися людей, які будуть займати державні посади.

– Насірова, який відсторонений від посади очільника фіскальної служби має стосуватися такий указ?

Дмитро Білоцерковець: Ви ж розумієте, що Насіров не визнає, що в нього є таке громадянство? НАБУ доводить, але він не визнає. Тобто юридично довести, що в нього воно є, має право лише суд.

Дмитро Білоцерковець

Олександр Опанасенко: А є рішення суду по Артеменку, Боровику чи Насірову? Я от вбачаю в цьому указі президента певну вибірковість та нерівність умов. І це, мені здається, найголовніше в цьому випадку. Чомусь в тому списку немає Насірова і тих багатьох людей, які де-факто мають подвійне громадянство і це відома інформація.

 

Стосовно пана Артеменка, то так, він, може, визнав, що в нього є громадянство, але воно може бути в статусі «припинено». Тоді він може в наших судах оскаржити рішення та указ президента. Я хотів би ще набагато ширше поставити питання: не лише поняття припинення громадянств України сьогодні важливе, а так само поняття його набуття.

Якщо ми подивимося, тисячі людей, які мали інше громадянство – білоруське, російське чи якесь інше, воювали на нашому боці. Це реальна проблема. З тих, хто зверталися до президента, щоб отримати українське громадянство, отримували його одиниці. Вони не можуть зараз повернутися, бо ми ж розуміємо, що вони під кримінальною статтею. Є такі ганебні випадки, що люди відмовилися від отримання громадянства в Україні і багато хто зараз отримує його в Польщі.

Дмитро Білоцерковець: Я хотів би додати статистику. Скільком людям було припинено українське громадянство? За три роки, за період президенства Петра Порошенка, було позбавлено українського громадянства близько 16 тисяч людей. А отримали українське громадянство лише у 2016 році, тобто лише за один рік, 18 тисяч осіб.