15 хвилин з модними журналами змінюють сприйняття краси

7 лет назад 0

Міжнародна команда науковців вирішила перевірити, як зображення з глянцю впливають на психологію людей. Виявилось, що навіть 15 хвилин читання модних журналів здатні змінити сприйняття «ідеальної фігури» – і серйозно вплинути на самооцінку, пише Платформа.

Вчені з Швейцарії та Великої Британії провели експеримент, щоб з’ясувати вплив топ-моделей з рекламних плакатів на стандарти краси в голові людини. Для цього їм довелось відправитись в Нікарагуа – адже в країнах першого світу жителі з самого народження оточені подібними фотографіями, тож про чистоту дослідження б не йшлося.

У селах Москітного берега в Нікарагуа немає електрики, тому їх мешканці майже не стикаються з впливом телебачення та інтернету. Це місце і стало полем дослідження того, як медіастандарти здатні впливати на самооцінку.

Науковці провели експеримент з 40 жінками і 40 чоловіками у віці від 16 до 78 років. На першому етапі дослідники попросили їх змоделювати ідеальну жіночу фігуру за допомогою спеціальної комп’ютерної програми, яка дозволяла вибрати тип фігури ( «груша» або «пісочний годинник») і варіювати масу тіла.

На другому етапі учасникам показали фотографії моделей з британських і американських каталогів одягу і модних журналів. Половина при цьому дивилась на 72 фотографії звичних нам моделей, які демонстрували одяг XXS і XS відповідно. Інша група бачила знімки моделей «плюс-сайз» з розмірами L-BXL. Цей етап тривав 15 хвилин.

Після цього учасники знову змоделювали зображення ідеальної для себе фігури. Виявилось, що ті, хто дивився на худих дівчат, зменшили розмір «ідеалу». Представники іншої групи, навпаки, додали своєї моделі більший обсяг у порівнянні з початком експерименту.

Тобто всього 15 хвилин споглядання рекламних образів істотно вплинули на те, що люди вважають красивим. Автори дослідження підкреслюють: невідомо, чи довго зберігається подібний ефект. Однак жителі промислово розвинених країн стикаються з ідеалізованими рекламними образами щодня, тому постійно знаходяться під впливом медіа. За словами науковців, це може не тільки викликати у глядачів невпевненість в собі, а й врешті призводити до тяжких розладів – як психологічних, так і анатомічних, наприклад, до анорексії.