Абітурієнти з Автономної Республіки Крим мають можливість вступити до лав ХДМА

5 лет назад 0

Сьогодні на базі Херсонської державної морської академії відбувся день відкритих дверей закладами вищої освіти України, на базі яких створені центри "Крим — Україна" і якими передбачено спрощений порядоквступу випускників з Автономної республіки Крим.

 

Вже незабаром в українських вишах розпочнеться вступна кампанія. Херсонська державна морська академія — має неабиякий попит на вступ, як серед випускників українських шкіл,так і абітурієнтів з Автономної республіки Крим. У 2018 році лави академії поповнили 24 кримчанина.  Усього за 4 роки до цього навчального закладу вступило 108 абітурієнтів з Автономної республіки Крим.

 

Навчатися в одному з  найстаріших та  найпрестижніших вузі півдня України цього року бажаючих має бути не менше.

 

Центри "Крим — Україна" розпочали свою діяльність. Про особливості вступу сьогодні розповіла начальник головного управління вищої освіти МОН України  Світлана Кретович.

Вона зазначила, що протягом 4 років особливості вступу до закладів вищої освіти не змінилися.

Абітурієнти з Криму  зможуть вступати до українських вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою — без складання ЗНО. Також для вступу їм не треба буде мати при собі паспорт та шкільний атестат.

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно буде приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Після цього пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ, або творчий конкурс. Також необхідно буде отримати в школі, закріпленій за освітнім центром, тимчасову довідку – її протягом 3 місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка (атестат).Також впродовж року можна отримати додаток до нього. Для цього треба пройти річне оцінювання на базі загальноосвітнього навчального закладу, який закріплений за освітнім центром.

Також вона повідомила, що абітурієнти з Криму вступають до вищих навчальних закладів на бюджетні місця у межах встановлених квот (20% від максимального (загального) обсягу державного замовлення за відкритими та закритими конкурсними пропозиціями).

Крім того, для безпеки абітурієнтів введено шифрування прізвища, аби уникнути переслідування осіб на окупованій території Криму.

 

За словами Дениса Чистікова завідувача сектору Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, після окупації, в російські вузи можна було також вступити за спрощеною програмою. Та в цьому році термін на цю процедуру завершився. Тож очікується, що попит на здобуття вищої освіти в Україні має зрости.

 

Як відмітив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Балонь, крім Херсонської державної морської академії, центр  "Крим — це Україна" запрацювали ще у 4 херсонських закладах освіти.