Без голови чи з головою бути Білозерській селищній раді на Херсонщині?

3 года назад 0

Відповідь на це запитання шукають поліція, прокуратура і навіть суд Білозерського району. Що ж стало приводом до цього?
Ще 13 квітня 2020 року слідчий суддя Білозерського райсуду відсторонив від обійманої посади голову Білозерської селищної ради Антоніну Чередник за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368 ч. 3 Кримінального кодексу України (за отримання неправомірної вигоди-хабара) строком на 2 місяці. Востаннє суд повернувся до розгляду цього кримінального провадження 21 жовтня п. р. і продовжив відсторонення обвинуваченої Антоніни Чередник від обійманої посади знову на 2 місяці — до 20 грудня п. р. При цьому суд, крім внесення грошової застави, постановив: Чередник «утримуватися від спілкування з… працівниками Білозерської селищної ради, за винятком участі у слідчих та процесуальних діях», а також «не відвідувати приміщення Білозерської селищної ради». До речі, ухвала не підлягає оскарженню.

А тим часом виборці Білозерської селищної ради Білозерської територіальної громади 25 жовтня знову обирають Антоніну Чередник своїм головою. Настав час оголошувати результати виборів, приймати присягу у голови та депутатів, вручати їм посвідчення. Як тут бути голові тервиборчкому? Зволікати вже не можна, треба, щоб селищна рада працювала, на часі невідкладні справи: формування керівного складу та депутатських комісій, нарешті, прийняття бюджету на 2021 рік…

І Петро Шатковський приймає рішення провести першу сесію селищної ради у кабінеті її голови, що служив і за сесійну залу. Новообрані депутати розділилися на дві групи: одні підтримали голову ТВК (16 депутатів), інші (10) — вимагали проведення сесії на подвір’ї ради, оскільки ухвалою суду Антоніні Чередник заборонялося відвідувати приміщення селищної ради.

Щоправда, ні голові ТВК, ні першій групі депутатів потрапити до сесійної зали одразу не вдалося: чомусь двері до приймальної та зали виявилися на замку. Зрештою, повідчиняли їх, розмістилися, голова тервиборчкому роздав депутатам аркуші з присягою, вони її зачитали, розписалися та отримали з рук Петра Шатковського депутатські посвідчення. І тут сталося неочікуване. До зали зайшли решта депутатів і почали вимагати від голови ТВК пояснення! Мовляв, що тут відбувається? Після словесної гарячої дискусії між народними обранцями Шатковський повторив процедуру початку сесії: доповів тепер він всім депутатам про результати виборів, прийняв у «нових» присягу та вручив їм посвідчення. Зазначу: відбулося все це у супроводі досить-таки непристойних звинувачень. Особливо старалися прихильники Чередник.
Аж раптом до зали зайшла й сама Антоніна Чередник. Її чомусь супроводжували поліцейські. Та не для того, щоб виконати рішення суду, а просто як сторонні спостерігачі. Обрана голова прийняла присягу, отримала посвідчення, подякувала виборцям за довіру і… закрила сесію, оголосивши перерву на 10 днів. Після цього Чередник залишила залу.
Обурені депутати з числа більшості запитали у голови ТВК, чи визнає він права Антоніни Чередник?
— Ні, — відповів Петро Шатковський. — Вона не має права заходити до селищної ради.
Тож депутатська більшість прийняла рішення скласти акт про ігнорування Антоніною Чередник ухвали суду та передати його до правоохоронних органів. А ще — на найближчій сесії висловити Антоніні Чередник як голові недовіру.

Та як би там не було, але найближчі 10 днів у Білозерській селищній раді пануватиме безвладдя. І це в той час, коли необхідно приймати доленосні для громади рішення…
Анатолій ЖУПИНА.
P. S. Чи мав право голова ТВК Петро Шатковський, маючи на руках ухвалу суду про відсторонення від посади Антоніни Чередник та заборону їй відвідувати селищну раду, приймати від неї присягу як голови та вручати їй відповідне посвідчення? Чому працівники поліції на сесії були сторонніми спостерігачами навіть тоді, коли Антоніна Чередник (на фото) перебувала в залі без маски?
І ще одне. Про яку таку спробу рейдерського захоплення влади у Білозерській селищній раді зчинили ґвалт деякі електронні ЗМІ? Чому не називають його ініціаторів та учасників?
Новий день Полина Светлова