Безкоштовна медицина — міф, вигідний популістам — Супрун

5 лет назад 0

Громадянин з зарплатою 7000 гривень на місяць ' за рік сплатить 3679 грн за медичні послуги, 6811 грн за освіту та 27 647 грн для підтримки пенсіонерів.

Про це пише Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я, на Фейсбук.

Одні обіцяють повернути "все безкоштовне" інші погрожують, що їхні опоненти нібито "відберуть все, що безкоштовним ще залишилося". Насправді ж нічого безкоштовного у сфері державних послуг, як і в будь-якій сфері, ніколи не існувало. Громадяни сплачують абсолютно за все — своїми податками. Ви особисто поповнюєте бюджет щоразу, коли отримуєте зарплату чи купуєте щось в магазині. 73% державного бюджету — податки з усіх наших витрат. Це маленькі одноразові платежі, які ми здійснюємо щодня", — пише Супрун.

За словами очільниці МОЗ, через неефективну систему охорони здоров’я, мільярди коштів платників податків зникали наче в чорній дірі або розкрадалися з року в рік. Трансформація системи охорони здоров’я нарешті виправляє цю ситуацію.

"З моделі "держава забезпечує все2, а по суті нічого, ми почали перехід на пакет медичних послуг, який гарантовано отримує кожен громадянин за свої податки. На первинній ланці медичної допомоги НСЗУ вже перераховує гроші не просто у всі наявні медзаклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. А в ті, де до цих лікарів хочуть ходити пацієнти, навіть, якщо це приватні медзаклади та які уклали договір з НСЗУ", — зазначила в.о. міністра.

Вона додає, що з липня 2019 року НСЗУ почне оплачувати медзакладам за понад 50 лікувальних та діагностичних процедур, на які прийде пацієнт за направленням від сімейного лікаря. Медзаклади він також обиратиме сам.

"Ми назвали цю програму "Безкоштовна діагностика" саме тому, що пацієнт не приноситиме з собою рукавички чи вату та не платитиме з кишені в медзакладі за послуги, які до неї входять. У 2020 році таким чином покриватимуться всі рівні медичних послуг, включно з лікуванням на стаціонарі. Ми чітко знатимемо — за що держава сплачує з наших податків і ми не маємо платити за це другий раз в лікарні, а що не входить в гарантований державний пакет послуг", — підсумувала Супрун.