Червоні точки на тілі – захворювання чи косметичний дефект?

7 лет назад 0

Напевно хоча б раз у житті вам доводилося помічати на своєму тілі такі червоні цятки. Вони з’являються і зникають, здавалося б, самі по собі. У цій статті ми спробуємо розібратися, чому вони з’являються, наскільки вони небезпечні і як від них позбавитися.

Ці червоні родимки називаються ангиомами. Вони являють собою доброякісні пухлини, які розвиваються з кровоносних або лімфатичних судин. У більшості випадків ангіоми з’являються в результаті природного старіння шкіри і не несуть ніякої небезпеки для здоров’я.

Що являють собою ангіоми?

Експерти стверджують, що ангіоми схоже варикозного розширення вен, тільки вони утворюються перпендикулярно шкірі. Іншими словами, це невеликі розтягування капілярів, викликані розривами судинної системи. Ангіоми вкрай рідко перероджуються в злоякісні пухлини, тим не менше, краще за ними наглядати.

Переконайтеся, що це ангиома, а не інша проблема

Крім ангіом, на шкірі можуть з’являтися інші червоні цятки:

Купероз або розширені судини на обличчі (більше схоже варикозного розширення вен). Часто з цією проблемою стикаються вагітні. Гарна новина полягає в тому, що найчастіше купероз проходить без лікування.

Гемангіома – доброякісна пухлина, що часто виникає у новонароджених. Зазвичай вона має нерівні краї і шорстку опуклу поверхню. Іноді вона зникає сама по собі, а іноді залишається на все життя.

Коли слід хвилюватися

Незважаючи на те, що ангіоми відносять до пухлинних захворювань, вони не представляють небезпеки для здоров’я людини. Однак, якщо у вас з’явилися такі симптоми, вам слід звернутися до дерматолога:

-велике скупчення червоних точок на одній ділянці;

-червоні точки заподіюють дискомфорт: вони болять, сверблять чи заважають вам;

-кровоточать ангіоми;

-зміна кольору, форми, нерівні краї.