Чи потепління зупинить поширення коронавірусу

4 года назад 0

Всі чекають настання спеки з надією, що вона вб'є вірус. Насправді, це не панацея.

Про це заявив Вадим Арістов, інфекціоніст, консультант з управління змінами.

"Вірус частіше передається повітряно-­крапельним шляхом, ніж через контакт. Ультрафіолет, температура і підвищення вологості трохи сповільнять поширення. Однак, якщо хворий кашляне у транспорті чи на роботі, хоч і влітку, інфікує. Єдиний шлях – соціальне роз'єднання до часу, коли перехворіє більшість людей або створять вакцину. На виникнення колективного імунітету можуть піти рік", — підкреслює фахівець.

В Україні не боряться на повну силу з епідемією. Замість конкретних дій Міністерство охорони здоров'я щодня випускає купу розрізнених документів для підвищення обізнаності. Але лікарі не встигають цього опрацювати.

А ще в Україні зруйнували систему протиепідемічного захисту. Це наче організм із вимкненим імунітетом. Негласна позиція була в тому, що Україна бідна, аби утримувати такий соціальний інститут.

Сан­епідслужбу пошматували, і тепер немає мережі лабораторій, щоб зробити аналізи. Раніше була мінімум одна в області, тепер – одна в країні.

Немає повноцінної системи медичної статистики. Україна поводиться, як льотчик, що керує літаком без приладів. Кількість палива і напрямок визначає наосліп.