Чи є на Херсонщині перспектива розвитку зеленого туризму?

4 года назад 0

Сільська місцевість приваблює людей різними речами, починаючи від особливостей життя, огляду визначних пам’яток, покупок натуральних продуктів, перегляду дикої природи, рибальства, купання у водоймі, народні ремесла – виготовлення виробів з глини, різьба по дереву, лозоплетіння. Тому недарма національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського зеленого туризму.
А чи є перспектива розвитку зеленого туризму на Херсонщині, дізнавалися журналісти ГорностаївкаСН.info та газети «Сільські новини».

Туристично приваблива Херсонщина
Херсонщина – неймовірний край, де під теплим південним сонцем поєдналися унікальна природа, багата історія та культура. Для туризму, відпочинку та рекреації вона має достатньо переваг. Область має широкий вихід до Дніпровської водної магістралі і це єдина з областей України, яка має вихід одночасно до 2 теплих морів – Чорного та Азовського. У цьому краї є вихід до двох морів, мальовничі заповідні території, цілющі грязі, лікувально-термальні та мінеральні води, унікальні сольові озера та історико-культурні об’єкти.
На території області 80 об’єктів природно-заповідного фонду національного, міжнародного та місцевого значення. Саме на Херсонщині розташовані єдина в Європі природна пустеля – Олешківські піски, та найбільший у світі рукотворний ліс – 100 тисяч гектарів.
Олешківські піски
Окрім ресурсів, якими обдарувала Херсонщину природа, в області є понад 5 тисяч об’єктів історико-культурної спадщини, з-посеред яких легендарні козацькі вольниці – Кам’янська та Олешківська Січі. У регіоні розташовані і знамениті херсонські кургани, а їх таємниці не менше цікаві загадок єгипетських пірамід. Усе це лише незначна частина того, що пропонує Херсонщина своїм гостям і туристам. Більше 1 000 об’єктів відпочинку, оздоровлення, розміщення надають послуги гостям Таврійського краю (з них 53 дитячих, 62 садиби зеленого туризму, 51 готельний комплекс). Ще в області активно розвивається водний, сільський зелений, винний, екологічний, історико-культурний, гастрономічний та подієвий туризм. Херсонщина – це і кайтінг, і яхтинг, байдарки, прогулянки на квадроциклах, рибалка, полювання, театр під відкритим небом, відвідування «долини тюльпанів», подорожування козацькими шляхами та багато інших туристичних атракцій. Приймають туристів загальновідомі в Україні садиби зеленого туризму «Зелені хутори Таврії».
Втім, Херсонщина не повністю реалізовує увесь свій потенціал. Тож це треба і можна змінити.
На Горностаївщині є потенціал для музею під відкритим небом
Олена Ташкінова
На Горностаївщині для розвитку сільського зеленого туризму є також достатній потенціал. Цьому неабияк сприяє унікальний історичний та природний комплекс, клімат, щедрість земель та гостинність людей, під час відвідування яких можна отримати чимало задоволення.
Це територія переповнена історичними пам’ятками та легендами. І якщо для вас подорож не можлива без візиту до музеїв, то їдьте до Горностаївки – тут їх аж три. Планують ще один – під відкритим небом .
Селище Горностаївка — в давнину золотоординське місто Рохат-кермен, а згодом — козацький форпост, тут можна познайомитися зі скіфською культурою та звичками наших пращурів. Тут ще й дуже яскрава природа – краєвиди тішать погляд та вмовляють залишитися якнайдовше.Як використовується цей потенціал та чи є перспектива розвитку зеленого туризму на Горностаївщині? – з таким запитанням ми звернулися до директорки місцевого краєзнавчого музею Олени Ташкінової .
Вона підтвердила, що розташування Горностаївщини, її історія, мальовнича природа дозволяє зробити регіон цікавим елементом туристичного маршруту. З точки зору логістики селище дуже зручне, а регіон має багату історію.
Зокрема, це була територія Вольностей Запорозьких, адже тут з Кам’янської Січі діяв Каїрський (Кам’янський) перевіз через Дніпро. Тому обози на шляху до Криму користувалися Каїрським перевозом.
Кам’янські катакомби. На протилежному березі – Горностаївка та Каїри
– Наразі працюємо над створенням туристичних локацій для розвитку зеленого туризму на території Горностаївської об’єднаної територіальної громади. Ми отримали пропозицію від археологів створити на території селища – навпроти Кам’янської Січі – туристичну локацію для зеленого туризму. З такою ідеєю завітали до нас Олександр Симоненко – начальник Херсонської експедиції Інституту Археології НАН України, та Денис Сікоза – інспектор з охорони культурної спадщини Херсонщини. Запропонували зробити археологічний музей під відкритим небом. Вони знають наш потенціал – 1974-1976 роками Олександр Симоненко, будучи ще студентом, брав участь у розкопках Горностаївського городища, пам’ятає, де що закрите на території колишнього маслозаводу. Саме з цього лівого берега проглядається Кам’янська Січ – добре видно село Республіканець і Кам’янський перевіз.
Тоді з археологами краєзнавці Горностаївщини обговорили, що мають зробити вони, а що робитиме громада. Наразі, селищна рада вже виділила 25 соток за територією маслозаводу для розміщення музею «під відкритим небом». Робоча група ініціаторів із райдержадміністрації, селищної ради спільно з керівниками музеїв та козацького осередку розробили проєкт «Кам’янська переправа» на залучення міжнародних грантів з охорони культурної спадщини. На жаль, проєкт не став переможцем. Але надій не втрачають, що можна буде з таким проєктом ще шукати міжнародні гранти.
– За проєктом визначено чотири локації туристичного маршруту, – продовжує розповідь Олена Ташкінова. – На виділеній береговій території заплановано розташувати Лапідарій (кам’яне містечко) – експонати каменярів району: млинові жорна, гармани, кам’яні корита, жорна ручні, колодязні цямрини. Цього всього вистачає в районі, треба тільки звозити. Друга експозиція – карта затопленої плавні в межах району. Третя – козацька вежа, козацький форпост. Четверта – археологічна локація на місці колишнього маслозаводу. Обов’язково на березі потрібно буде облаштувати пірс, щоб приставали парусники та човни.
Справді, такий центр історичної спадщини – музей під відкритим небом у купі з історичними подіями, котрі розгортались на території селища, музеями, інфраструктурою та живописною природою – цілком можна використати для туристичної привабливості Горностаївщини.
Сьогодні, розробляючи концепцію туристичного маршруту, ініціативній групі є над чим працювати, адже, залишається ще чимало запитань. Наприклад: як співпрацювати з бізнесом, як залучити кошти недержавних міжнародних фондів; як створити міні-готель (зелену садибу) для прийому туристів; які сучасні «інструменти» треба освоїти, щоб бути успішним у сфері зеленого туризму; які народні промисли відродити?
Втім, дорогу осилить той, хто нею йде. Сподіваємося, мине час і на карті Херсонщини з’явиться цікавий туристичний маршрут, який пролягатиме через Горностаївку. І це може бути один із успішніших проєктів. Неодмінно буде!
А поки що, усіх охочих відпочити з-посеред мальовничої природи, Горностаївщина запрошує в розкішні балки поблизу Каїр, Горностаївки та Заводівки – тут є можливість розбити наметове містечко, покупатися та порибалити.
П’ять найцікавих об’єктів зеленого туризму неподалік Горностаївки
Винні погреби князя Трубецького .
Маєток Князя Трубецького
За 50 кілометрів від Горностаївки – село Козацьке. Тут привертають увагу природні об’єкти — водоспади у степах поряд із руїнами палацу князя Трубецького. Якірний об’єкт — «Шато Трубецького» — оригінальна старовинна споруда заміського помешкання аристократів із виробництвом вина. Відновлений комплекс має готель, ресторан, винні погреби.
Гостинні садиби, Лемурійське озеро, заповідник «Асканія Нова»
Асканія Нова
Це сільський зелений туризм у Чаплинському районі. Село Григорівка – тут є можливості повноцінного відпочинку у приватній садибі гостинного сільського господаря, під час якого Ви матимете змогу пізнавати природу, культуру та історію краю, займатися активним відпочинком і насолоджуватися краєвидами в екологічно чистій місцевості.
На Вас чекають стилізовані українські та сучасні комфортабельні кімнати, а також можливість відпочинку на свіжому повітрі, лікування та оздоровлення на Лемурійському озері затоки Сиваш.
Біосферний заповідник «Асканія-Нова» входить до 7 чудес України, має унікальну флору і фауну, історія заповідання його території – близько 110 років.
«Зелені Хутори Таврії»
Хутори Таврії
Вони розташовані на території Великокардашинської сільської ради. Кожен хутір несе інформацію про різні види старовинних українських ремесл і традицій, де можна дізнатися і побачити на власні очі, а ще й спробувати власноруч зробити глечик, чи викувати підковку, викарбувати монетку або зварити шматочок духмяного мила.
«Зелені хутори Таврії» – унікальна подорож у часі. Команда ентузіастів на місці колись заболочених островів заснувала історико-розважальний комплекс куди з’їжджаються туристи з усіх куточків України
А можна просто повалятися на справжньому сіновалі, скуштувати квасу, зробленого за старовинним рецептом, просто походити босоніж і насолодитися природою, отримати позитивні емоції, яких так не вистачає міському мешканцю.
Де козаки каву на Херсонщині пили
Про це можна дізнатися, відвідавши Кам’янську Січ на правому березі Дніпра у селі Республіканець – через Дніпро від Горностаївського району. З точки зору археології Кам’янська Січ дуже цікава тим, що це, фактично, єдина територія, де можна проводити дослідження і робити висновок про життя і побут козаків. Тому що всі інші Січі вже затоплені.
Кам’янська Січ
Дослідження проводилися в 70-і роки, потім у 90-і, і нині, тож вони розповідають про цікаві моменти козацького життя. Зараз на Кам’янській Січі головна святиня – це поховання Костя Гордієнка. Гостям показують також місце, де стояли козацькі курені.
Туристичні локаціїв в Новій Каховці та Каховському районі
Турбаза «Золотий фазан»
Тут є фермерське господарство «Любимівський шафран», Каховський магістральний канал, у селі Мар’янівці – козина ферма, Чорнянці – турбаза «Золотий фазан», Північно-Кримський канал.
Північно-Кримський канал
Збирала факти Любов РУДЯ