Чим загрожує йододефіцит здоров’ю дітей

5 лет назад 0

Маленькій людині йод необхідний ще задовго до її появи на світ. Медики стверджують, що інтелектуальний розвиток майбутньої дитини безпосередньо і дуже тісно залежить від того, чи вистачає йоду в організмі вагітної жінки — його майбутньої мами.

Гостра нестача йоду у вагітних в переважній більшості випадків призводить до народження дітей з діагнозом "кретинізм". Як би страшно це не звучало, але це факт.

Тому сучасні лікарі, які спостерігають вагітних жінок, завжди строго стежать за тим, щоб в організмі майбутніх мам необхідний рівень йоду завжди був присутній (діагностувати йододефіцит можна за допомогою простого аналізу сечі, а регулювати його легко за допомогою спеціальних вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних).

Але йод життєво необхідний малюкові не тільки в момент його формування в утробі матері. Але і після народження — на етапі активного зростання і розвитку.

Йододефіцит в організмі дитини, що росте в першу чергу негативно позначається на розвитку його інтелекту. Але цим шкода не обмежується! Отже,  нестача йоду у дітей нерідко призводить до:

  • зниження інтелектуального розвитку і погіршення розумових здібностей;
  • раптової і сильної стомлюваності, нездатності зосередитися;
  • погіршення пам'яті та уваги;
  • випадання волосся, погіршення якості шкіри;
  • затримці статевого дозрівання;
  • виникнення серйозних і небезпечних ендокринних патологій (найпоширеніша з них — ендемічний зоб);
  • десяткам інших захворювань.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, патологічні стани, викликані йододефіцитом, посідають третє місце серед 40 найбільш поширених неінфекційних захворювань. Більш того — близько 20 мільйонів чоловік дорослого населення в світі мають медико-педагогічний діагноз "інтелектуальна недостатність" саме тому, що в дитинстві ці люди відчували нестачу йоду в організмі.