Чоловікові пересадили міні-серце

4 года назад 0

У столичному Інституті серця вперше в Україні пацієнтові вживили штучне міні-серце.

 

Воно менше займає місця в грудях, але більше перекачує крові в організмі. Крім того, для його встановлення вже не потрібно розрізати грудну клітку, як це робили раніше.

"Чистив зуби і почав задихати. Серце боліло вже 10 років, але такого нападу ще не було. На операцію погодився, бо вже не було як чекати, — розповідає В'ячеслав Вожженко. Він шостий пацієнт із механічним серцем в Україні, але перший з міні-розрізом. — Лікарі сказали, що проблема в перенесених на ногах застудах і грипі".

Тепер у чоловіка 2 серця. Йому імплантували до свого ще штучне за 4 млн грн, які виділили з держбюджету. Апарат привезли зі Сполучених Штатів Америки. Операція тривала 3 год. За цей час у порожнину лівого шлуночка серця вживили насос, який перекачує кров.

"Ми цю операцію вперше робили з міні-доступом. Технічно це зробити дуже складно, адже розрізи розміром із кулак дитини. Міні-серце дуже маленьке і пласке. Воно не займає в грудній клітині великого простору і набагато більше прокачує крові, ніж попереднє покоління механічних сердець", — розповідає Борис Тоддуров, кардіохірург, директор Інститутуту серця МОЗ України.