Чому набрякають ноги: причини

4 года назад 0

Багато хто стикається з набряками, особливо в кінці дня.

Набряк ніг — це не просто косметична проблема, а й симптом багатьох можливих захворювань. Його причину може встановити тільки кваліфікований фахівець. Набряк виникає, коли в тканинах тіла затримується вода. Якщо ви під кінець дня відчуваєте втому в ногах, можливо, вам час до лікаря. Набрякають ноги: як визначити, чи є у вас набряклість ніг — простий тест Ось найпростіший тест, який допоможе визначити, чи є у вас набряк ніг: натисніть пальцем на гомілку, потримайте 15 секунд і приберіть палець. Якщо вм'ятина залишилася і тримається не менше хвилини, у вас точно набряк.

Про це повідомляє Уніан.

Чому набрякають ноги: причини набряку ніг

Варикозне розширення вен — основна і найпоширеніша причина набряку ніг. Варикоз — розширення поверхневих вен нижніх кінцівок, що супроводжується неспроможністю клапанів і порушенням кровотоку. Найбільш небезпечна причина виникнення набряків — утворення тромбів. Проблеми із серцем можуть бути ще однією причиною набряклості ніг. Захворювання нирок і надниркових залоз також серед причин, з яких набрякають ноги. При цьому при таких хворобах набряклість з'являється і на обличчі, й на руках. Збої в роботі щитовидної залози, наприклад, порушення роботи жіночих статевих органів і надниркових залоз, також стають причиною набряку ніг.

Захворювання печінки

Діабет Зайва вага.

Чи варто говорити, що у людей із зайвою вагою постійне навантаження на ноги, що призводить до появи набряків. Вагітність — в цей період набряклість ніг виникає через підвищену навантаження на ноги, а також через гормональну перебудову. У деяких жінок ноги набрякають на тлі прийому протизаплідних препаратів.

Окремо виділимо шкідливі звички, що викликають набряки ніг 1. Довго сидіти в одному положенні, особливо закинувши ногу на ногу 2. Неправильне взуття — вузьке, з високими підборами або плоскою підошвою 3. Займатися силовими вправами з надмірним навантаженням на ноги 4. Споживати дуже багато солі — вона затримує в організмі воду.

Види набряків ніг

Застійні набряки найчастіше утворюються при збільшенні проникності судин, виникненні надлишкового тиску в капілярах, наприклад, при варикозному розширенні вен. Гідермічні набряки виникають через накопичення зайвої рідини у зв'язку із захворюваннями нирок. Нейропатичні характерні для людей, які страждають на цукровий діабет чи алкоголізм. Кахектичні набряки виникають, зокрема, при білковому харчуванні, при анемії. Бувають і набряки алергічного характеру, вони швидко зникають при усуненні алергену. Механічні набряки утворюються внаслідок травм.

Що робити, якщо набрякають ноги

Пацієнту, у якого є набряки ніг, потрібне обстеження. Спочатку йдіть до сімейного лікаря, який направить на аналізи й до профільного фахівця — флеболога, кардіолога, нефролога або уролога. Також вам можуть зробити УЗД нирок і вен, ехокардіографію. Серед аналізів, на які вас можуть направити, — загальний і біохімічний аналіз крові, аналіз крові на цукор, загальний аналіз сечі, визначення рівня гормонів. У будь-якому випадку тільки лікар ставить діагноз і визначає схему лікування. Важливо! Лікувати необхідно не просто набряк, але й хворобу, яка його викликає. Набрякають ноги: як боротися — прості способи Якомога частіше гуляйте пішки, відмовтеся від ліфта. Це поліпшить кровообіг Можна робити масаж ніг Не допускайте зневоднення Частіше вставайте, якщо у вас сидяча робота. Пройдіться хоча б 2 хвилини Спробуйте чудодійну силу контрастного душу Обмежте вживання солі та алкоголю Робіть ванночки для ніг з морською сіллю Відмовтеся від споживання протягом дня великої кількості рідини

Пам'ятайте найголовніше: не варто займатися самолікуванням. При появі набряків зверніться до лікаря!