Цьогоріч бджолярі херсонщини отримають спеціальну бюджетну дотацію

3 года назад 0

Галузь бджільництва сьогодні є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі. Майже вдвічі, порівнюючи з минулим роком, збільшилось виробництво меду, яке сьогодні складає 1797 тонн. Таке збільшення відбулося за рахунок зростання чисельності кількості бджолиних сімей у господарствах населення з 45,0 тис. шт. у 2019 році до 87,7 тис. шт. у 2021 році.
Про це говорили на традиційній селекторній нараді під головуванням очільника Херсонщини Сергія Козиря. Повідомляє Мост .
В.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Маргарита Степанова відзначила: «Збільшення виробництва меду сприяло зростанню об'ємів експорту до рекордних значень. Так, у 2020 році з Херсонщини проекспортовано 3,3 тис. тонн меду, що на 51% більше ніж у 2019 році (2,2 тонн)».
Цьогоріч в області підтримано реалізацію новітніх інформаційних технологій розвитку галузі бджільництва від Grand expert, а саме — підписано Меморандум про співпрацю з віце-президентом громадської організації «Гранд Експерт» Міжнародний моніторинг процесу хімічної обробки рослин» Олегом Ряжських та головою облдержадміністрації Сергієм Козирем. На сьогодні майже всі територіальні громади зареєструвалися на Інтернет-платформі «GrandExpert», а також більшість пасічників та агрономів мають інформацію щоденного моніторингу розташування пасік та обробітку медоносних посівів на території області та України. Таким чином оперативне інформування пасічників попереджає факти масового отруєння бджіл.
Крім того, відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції в області реалізується напрямок надання спеціальної бюджетної дотації за бджолосім'ї, які є в наявності у фізичних та юридичних осіб в кількості від 10 до 300 бджолосімей. Дотація складає 200 гривень за одну бджолосім'ю. Торік 839 пасічників отримали 6,1 млн. гривень за наявні 30,5 тис. бджолосімей.
Для отримання дотації за бджолосім'ї фізичним особам та суб'єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, необхідно подати документи за місцезнаходженням пасіки до виконавчого органу відповідної сільської, селищної або міської ради до 1 жовтня 2021 року.