До вилову цієї риби готуються увесь рік: на Херсонщині розпочався сезон пузанка

3 года назад 0

Продавали до Європи, готували у ресторанах, а до вилову готувались увесь рік — так про дніпровського пузанка говорять краєзнавці. Чи є любителі порибалити зараз на Херсонщині та який пузанок смачніший, дізнавалось  Суспільне .

На човнах і з мосту – любителі порибалити чекають на пузанка. Вийшов сьогодні на річку і Іван Власенко.

"Сьогодні йде трошки, вчора ніяк не йшла. Вчора 10 штук на двох, а сьогодні вже 25. Виїжджаю, а так немає коли за роботою. Дощ пішов, у поле не виїдеш, то можна і порибалити", — розповів Іван Власенко. Василь Боровик цієї весни ловити пузанка вийшов уперше. Говорить, на річці вже 3 години, а зловив всього 4 рибини. Додав, що пузанка не вгадаєш, може йти ввечері, може зранку, головне, щоб було сонечко.

Сергій Нікітенко уже куштував цьогоріч пузанка. Про це чоловік написав у фейсбуці. Говорить, хоче, щоб якомога більше людей з різних регіонів України знали про цю херсонську смакоту.

"Вже декілька років поспіль ми з друзями у соцмережах починаємо таку промо-кампанію щодо пузанка і намагаємося популяризувати цю рибу в межах України. Цього року  ми навіть плануємо точкові відправники готової продукції по Україні. Це — не комерційна річ, це друзям. Минулоріч приїжджали до мене друзі з Києва, куштували пузанка і стали фанатами цієї риби", — розповів Сергій Нікітенко.
Понад сто років тому пузанок був популярний і за кордоном – говорить краєзнавиця Марина Тарасова.

"Слава про нашого пузанка йшла далеко звідси. Нашим Дніпром ми йдемо до лиману і по цій нашій дорозі водній стояли споруди із солом’яними дахами, де рибаки чекали, коли одні привезуть, інші посолять. І там були такі льодники. Рибаки не відпочивали взимку, вони робили собі заготовки на зиму і з цим льодом переправляли у діжках. До Європи наш пузанок переправляли", — каже Марина Тарасова.
 
Марина Тарасова розповідає — минулого століття популярною стравою був "Матроський борщ". Замість м’яса до нього додавали пузанка. За різними рецептами готує цей вид оселедця Наталя Шклярук.
"Пузанок — наша улюблена риба. Ми чекаємо весни, коли можна наїстися її досхочу. Смажена найкраща. Пузанок дуже ніжний, соковитий. Швидко смажиться. Це — найкраща їжа для нас. Хоча ми ще й солимо, і маринуємо рибку, рецептів безліч є".

Прохідна риба, яка ловиться близько місяця. Так про пузанок говорить доцент кафедри біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно – економічного університету Володимир Корнієнко. Каже, що це — традиційна для пониззя Дніпра риба, так званий чорноморський пузанок.   Відноситься він до оселедцевих, споріднений з оселедцем, який буде пізніше в річці. Саме зараз в нього масовий хід, він нагуляний, жирний.

Засолений та  свіжий – на ринку пузанок є різний. Продавчиня Вікторія Самаріна говорить, купують по 2, по 3 кг. Каже, солять, маринують, смажать, риба дуже смачна.

Дозволений любительський лов оселедця і пузанка з човнів однією вудкою або спінінгом до 3 кг на добу на 1 рибака, говорить начальник сектору поліцейської діяльності на воді Херсонського районного управління поліції області Максим Жарков та додає, що рибалки мають пам’ятати про безпеку на воді.

"Що стосується пузанка та оселедця, основна проблема – це коли рибалки порушують режим судноплавства. Щоб ловити пузанка, треба ставати на якір, вони полюбляють ставати на суднохідному каналі. Це — в першу чергу дуже небезпечно для них самих".

На Херсонщині, за словами Максима Жаркова, наразі тривають профілактичні заходи "Нерест", наряди водної поліції на службових катерах цілодобово патрулюють водойми області.